JOŠ JEDAN BISER RUSKOG NAORUŽANJA: Nova verzija ruskog raketnog sistema PVO Pancir SM (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Dec.2023, 17:05

JOŠ JEDAN BISER RUSKOG NAORUŽANJA: Nova verzija ruskog raketnog sistema PVO Pancir SM (VIDEO)

Sve što treba da znate o najnovijoj verziji ruskog raketnog sistema PVO Pancir SM

Pre godinu dana ruski predsednik Vladimir Putin je krajem decembra 2022. godine posetio konstruktorski biro A.G. Šipunova kada je prikazana nova verzija raketnog sistema Pancir SM koji je nastao na bazi iskustava ruske vojske iz konflikta u kojima i danas učestvuje, a trebao je da se koristi i za obaranje raketa ispaljenih iz američkog samohodnog višecevnog lansera raketa na točkovima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << HIMARS i guseničnog lansera M270, protivradarskih raketa AGM-88 HARM ispaljenih sa ukrajinskih MiG-29 i Su-27, a u poslednjih godinu dana i od krstarećih raketa i taktičkih balističkih projektila.

Kada se sagleda nova verzija sistema PVO Pancir SM uočavaju se samo manje razlike u odnosu na prve verzije familije sistema PVO Pancir S.

Ono što je najviše upadljivo je da je sa novog lansirnog vozila ukljonjeno artiljerijsko naoružanje koje postoji kod verzija Pancira S, S1, SE i ranih verzija i ostavljeno je samo raketno naoružanje.

Zato, ovaj sistem PVO u novoj verziji SM više nije hibridni, nego raketni sistem PVO kratkog do srednjeg dometa.

Broj raketa sa 12 na starijim verzijama Pancira S1 je na verziji Pancir SM povećan na 24.

Na povećanje broja raketa ovog sistema PVO je uticalo njegovo angažovanje u dejstvima u sukobima danas, gde je borbeno iskustvo pokazalo da su pojedini hibridni sistemi PVO koji su delovali samostalno jako brzo u borbi posle trošenja granata i raketa postali laka meta prilikom zamene borbenog kompleta.

Borba protiv dronova i bespilotnih letelica na srednjim visinama pre svega protiv turskih Bayraktar TB -2 postala je stalna.

Ono što je novina koju ruski stručnjaci posebno ističu je da je unutar vozila ukinuta stanica za otkrivanje ciljeva u vazduhu, a borbeno vozilo lanser ovog sistema PVO više nije autonoman sistem, već informacije dobija od komandnog centra u bateriji i povezano je sa komandnim vozilom u kom se nalazi komandna kabina za upravljanje baterijom i osmatračko-akvizicijski radar.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.