Iznenada umro bivši general i Putinov telohranitelj; A pre njega, još jedan

Izvor: B92, 18.Avg.2023, 13:52

Iznenada umro bivši general i Putinov telohranitelj; A pre njega, još jedan

Preminuo bivši general ruskih oružanih snaga i telohranitelj Vladimira Putina, Genadij Lopirev.

Lopirev je preminuo u 69. godini, piše Njuzvik, u zatvoru, odnosno u "kažnjeničkoj koloniji" smeštenoj dvestotinjak kilometara jugoistočno od Moskve, gde je završio 2017. nakon što mu je "odrezana" desetogodišnja robija zbog podmićivanja, krivičnog dela koje je bivši general stalno poricao.

Službenici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tvrde da je Lopirev vozilom hitne pomoći odvezen u bolnicu 16. avgusta nakon što se požalio da se ne oseća dobro. Međutim, niko nije rekao od koje je bolesti tačno bolovao.

Kao bivši šef Službe bezbednosti na Kavkazu pri ruskoj Federalnoj službi zaštite (FSO), Lopirev je bio zadužen za čuvanje državnih objekata u južnoj Rusiji, uključujući predsedničke i premijerske rezidencije.

Prema nekim tvrdnjama, Lopirev je nadgledao izgradnju jedne od Putinovih ekstravagantnih rezidencija – palate Gelendžik u blizini Sočija.

Telegram kanal VChK-OGPU, blisko povezan s ruskim sigurnosnim snagama, tvrdi da je ta rezidencija postala poznata kao "Putinova palata" nakon istrage koju je sproveo tim opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

“Moskou tajms" (The Moscow Times) navodi da Lopirev ranije nije imao zdravstvenih problema. U bolnici su mu navodno rekli da ima leukemiju, ali rezultati pretraga nisu dokazali sumnju na tu bolest.

Istaknuti ruski novinar Dmitrij Koležev na Telegramu je objavio da bi Lopirev, kao šef FSO-a na Kavkazu, mogao biti upoznat s detaljima izgradnje Putinove palate u Gelendžiku.

Uglavnom, vest o Lopirevljevoj smrti pojavila se brzo nakon što je objavljeno da je sa 57 godina "nakon duge i teške bolesti" preminuo general-pukovnik Genadij Židko, koji je smenjen s mesta zapovednika Južne grupe ruskih oružanih snaga u oktobru prošle godine nakon teških vojnih gubitaka na ukrajinskim ratištima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.