Između Rusije i Kine nema predrasuda

Izvor: Vostok.rs, 05.Jun.2012, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Između Rusije i Kine nema predrasuda

05.06.2012. -

Uoči državne posete Kini i samita Šangajske organizacije za saradnju u Pekingu, ruski predsednik Vladimir Putin se direktno obratio milionima čitaoca jedne od najuglednijih svetskih publikacija – „Ženmin žibao". On je podelio svoje procene o izgledima za partnerstvo između Rusije i Kine i ulozi rusko-kineskih odnosa u savremenom svetu.

Odnosi između Rusije i Kine nisu opterećeni predrasudama i stereotipima i, stoga, izuzetno su stabilni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i na njih ne utiču kratkoročna kolebanja. Ovo je veoma dragoceno u današnjem svetu, gde postoji jasan nedostatak stabilnosti u uzajamnom poverenju. Ovo mišljenje, ruski predsednik Vladimir Putin izneo je u članku objavljenom danas u listu „Ženmin žibao." Prema rečima Vladimira Putina, rusko-kineske odnose zasluženo nazivaju primerom nove vrste bilateralnih odnosa. Moskva i Peking mogu lako da pronađu zajednički jezik, razviju zajedničku strategiju i taktiku u međunarodnim diskusijama. Njihovi stavovi su zasnovani na principima odgovornosti i bezuslovnom poštovanju obostranih interesa.

Strateško partnerstvo između Rusije i Kine je moćan faktor koji jača regionalnu stabilnost i svet, naglasio je Putin. To je ta logika, koja bi trebalo da ojača saradnju u okviru Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), koja je prošle godine obeležila deceniju postojanja.

Danas je ŠOS dinamična multilateralna organizacija. Naravno, njen ogroman potencijal tek treba da bude u potpunosti realizovan. Ali gledajući na pređeni put, definitivno se može reći da ŠOS dobila značajan kredibilitet, njen glas zvuči sigurno na međunarodnoj sceni. Ona je predložila model partnerstva na osnovu istinske jednakosti svih učesnika, na njihovom uzajamnom poverenju, poštovanju suverenosti, nezavisnog izbora svake nacije, njene kulture, vrednosti, tradicije i želja za zajednički razvoj. Ova filozofija, u suštini, obuhvata najbolje i jedino održive osnovne principe međunarodnih odnosa u multipolarnom svetu.

Kroz napore zemalja članica ŠOS, njihova saradnja sa širokim spektrom stranih partnera, dovela je do značajnog smanjenja terorističkih aktivnosti u regionu. Ali izazovi sa kojima se suočavamo danas postaju višestruki, rekao je predsednik Rusije. Predmet našeg zajedničkog interesa je situacija u Avganistanu. ŠOS daje značajan doprinos promociji avganistanskog naroda u njihovim naporima za oživljavanje ove zemlje koja je mnogo stradala.

Nema sumnje da političku saradnju u okviru ŠOS treba potkrepiti aktivnom saradnjom u ekonomskoj sferi. Zar nije zajednički interes da se koriste takve očigledne prednosti kao mogućnosti rastuće kineske ekonomije, modernizacija tehnološkog potencijala Rusije, predeli Centralne Azije bogati prirodnim resursima, pita Vladimir Putin. Na primer, rusko- kineski energetski projekti ozbiljno menjaju celu konfiguraciju na globalnom energetskom tržištu. Za Kinu - tu je prednost da poveća pouzdanost i raznolikost energetskih zaliha za domaću upotrebu. Za Rusiju - otvaranje novih izvoznih puteva u dinamičnom azijsko-pacifičkom regionu.

Među već postignutim rezultatima je pokretanje rusko-kineskog naftovoda, kojim je prošle godine preteklo 15 miliona tona nafte, kao i zaključenje dugoročnog ugovora, na 25 godina o isporuci ruske struje u Kinu. Započinjanje saradnje u oblasti miroljubive nuklearne energije. Uz rusko učešće izgradnja atomske elektrane Tianvan, koja je prema rezultatima prvih stres testova označena kao najsigurnija u Kini. U poslednjih godinu dana uz pomoć ruskih stručnjaka u Kini pušten je u rad eksperimentalni reaktor brzih neutrona. Time jeKina postala četvrta zemlja u svetu, posle Rusije, Japana i Francuske, koja ima takvu tehnologiju.

Pokretačka snaga rusko-kineskih odnosa, rekao je Putin, je prijateljstvo i razumevanje među narodima. On je podsetio na vrlo uspešne godina nacionalnih razmena- godina ruskog jezika u Kini i godina kineskog jezika u Rusiji. Sada je palicu preuzela godina turizma. Rusko-kinesko partnerstvo nije usmereno protiv nekoga, već je usmereno na stvaranje, jačanje pravde i demokratskih principa u međunarodnim odnosima. Mi smo spremni da radimo zajedno u interesu naših zemalja i naroda. I sigurno je da će doneti dostojne plodove, siguran je predsednik Rusije.

Poseta ruskog predsednika Pekingu protiče 5. i 6. juna. Ovih dana, sagovornici Putina će biti predsednik Hu Đintao, premijer Ven Điabao, zamenik predsednika Ksi Đinping, zamenik premijera Državnog saveta Li Keciang i predsednik Stalnog komiteta Narodnog kongresa Vu Bangu.

Prema rečima pomoćnika predsednika, razgovori će se voditi na široki spektar tema, uključujući koordinaciju UN-a, G20, APEC i BRIKS i ŠOS, i razmijeni mišljenja o situaciji na Korejskom poluostrvu i na Bliskom istoku, o iranskom nuklearnom programu.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.