Istorijska dva i po sata: Dogovoreno primirje u Siriji

Izvor: B92, 07.Jul.2017, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijska dva i po sata: Dogovoreno primirje u Siriji

Hamburg -- Sastanak predsednika SAD i Rusije Donalda Trampa i Vladimira Putina u Hamburgu, koji je trebalo da traje pola sata, okončan je nakon oko dva i po sata.

Američki državni sekretar Reks Tilerson i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavili su da su dvojica lidera razgovarali o više tema, uključujući situaciju u Siriji i podržali prekid vatre na jugozapadu te zemlje koji će stupiti na snagu od 9. jula.

AP navodi da je Tramp trebalo da ode iz prostorija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kojima se održava samit u 4:20 po podne, nakon sastanka sa Putinom, ali da je ruska zvaničnica koja prati Putina kazala da je u 5:50 sastanak i dalje trajao.

Sastanak je, kako prenose inostrani mediji, počeo rukovanjem dvojice lidera, a to će biti drugi put u toku dana.

Lideri SAD i Rusije postigli dogovor o prekidu vatre na jugozapadu Sirije, javio je ranije AP, pozivajući se na neimenovani američke zvaničnike.

Kako se navodi, prekid vatre bi trebalo da stupi na snagu 9. jula u podne po lokalnom vremenu u Damasku.

AP ukazuje da se informacija o ovom prekidu vatre pojavila dok je trajao sastanak predsednika SAD i Rusije Donalda Trampa i Vladimira Putina na marginama samita G20 u Hamburgu.

Oni su takođe razmotrili kako postići deeskalaciju u drugim delovima Sirije koji nisu obuhvaćeni dogovorom o primirju.

Tilerson je dodao da i Rusija takođe ima interes da Sirija bude stabilna i da dođe do razgovora o budućem vođstvu te zemlje, dodajući da SAD ne vide buduću ulogu za Asadovu porodicu.

Način na koji će predsednik Asad otići ostaje da bude utvrđeno, ali je izvesno da će negde u procesu političke tranzicije on otići, rekao je Tilerson, prenosi Rojters.

Tramp i Putin imali su i "oštru razmenu" mišljenja o tvrdnjama povodom ruskog mešanja u američke izbore, prenosi AFP.

Dvojica lidera razgovarali su i o stanju na istoku Ukrajine, Severnoj Koreji, terorizmu i drugim pitanjima.

Sastanak Putina i Trampa počeo je u 16:30.

“Predsednik Putin i ja razgovaramo o mnogim stvarima i mislim da sve ide dobro”, rekao je Tramp u toku fotografisanja.

“Imali smo dobre razgovore, i to će se očigledno nastaviti”, naveo je on, dodajući da se nada da će se desiti “mnogo pozitivnih stvari”.

“Čast je biti sa vama, hvala”, rekao je Tramp pružajući Putinu ruku.

“Hvala (spasibo)”, dodao je Tramp na ruskom.

"Oduševljen sam što se sastajem sa vama. Nadam se da će naš sastanak doneti rezultate", odgovorio je šef ruske države.

Putin je naveo da "razgovori telefonom nikada nisu dovoljni".

Rojters prenosi da Tramp nije odgovorio na novinarsko pitanje iz mase o ruskom mešanju u predsedničke izbore u SAD.

AP navodi da je uz Trampa, koji je sedeo ispred američke zastave sa prstima postavljenim u obliku izvrnutog trougla, bio državni sekretar SAD Reks Tilerson, dok Putina opisuje kao blago povijenog u stolici, kako je trljao prste dok se Tramp obraćao novinarima, a blizu ruskog predsednika sedeo je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istorijski sastanak, Trampov "trougao", Putin trljao prste

Izvor: RTS, 07.Jul.2017

Na marginama samita G-20 u Hamburgu održan je sastanak predsednika SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina, njihov prvi formalni razgovor licem u lice. Sastanak je trajao čak dva i po sata, umesto predviđenih 30 minuta. Postignut dogovor o prekidu vatre u delovima Sirije. ...

Nastavak na RTS...

Tramp pitao Putina o navodnom mešanju u američke izbore

Izvor: N1 televizija, 07.Jul.2017

Predsednik SAD Donald Tramp pitao je ruskog predsednika Vladimira Putina o navodnom mešanju Moskve u američke predsedničke izbore, rekao je državni sekretar SAD Reks Tilerson...Tilerson je rekao da je Tramp svoj prvi sastanak s Putinom počeo pitanjem o navodnom ruskom mešanju, što je predsednik...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.