Ikona koju je poklonio Putin putuje od jedinice do jedinice borbene grupe Dnjepar

Izvor: Vostok.rs, 06.Maj.2023, 11:29

Ikona koju je poklonio Putin putuje od jedinice do jedinice borbene grupe Dnjepar

Replika ikone Spasitelja Nerukotvorina koju je ruski predsednik Vladimir Putin poklonio borbenoj grupi Dnjepar prenosi se od jedinice do jedinice, rekao je u petak za TASS protojerej Vjačeslav, predstavnik Ruske pravoslavne crkve za interakciju sa oružanim snagama.
Vjačeslav, koji je rekao da sa ikonom ide uz blagoslov ruskog pravoslavnog patrijarha Kirila, dao je intervju za TASS na lokaciji jedne takve vojne jedinice u Hersonskoj oblasti. „Ova slika je ikona koju je glavnokomandujući poklonio borbenoj grupi Dnjepar. Komanda borbene grupe odlučila je da napravi povorku kako bi je prenosila od jedinice do jedinice“, rekao je on. „Isporučićemo ga svakoj jedinici, bilo na prvoj liniji ili u pozadini, velikoj ili maloj, bez obzira na to. „Naravno, časno je i milo da ljudi vide ovu sliku koju je dao predsednik u svojim rovovskim skloništima“, rekao je protojerej Vjačeslav. Predsednik je dao sličnu repliku Istočnom štabu Nacionalne garde. Donacije je dao prilikom posete Hersonskoj oblasti i Luganske Narodne Republike tokom Uskrsa. Originalna ikona je prethodno kupljena iz privatne kolekcije u SAD i biće predata glavnoj katedrali Oružanih snaga Rusije, navodi Kremlj. Ikona je pripadala Petru Vannovskom koji je bio ministar odbrane Rusije 1881-1898. Ikona Spasitelja Nerukotvorenog je kanonski prikaz lica Isusa Hrista koje je, prema legendi, čudesno utisnuto na krpu kojom je obrisao lice. Ova slika je bila prikazana na zastavama ruske vojske, kao i postavljena iznad kapija tvrđava. Vojnici su ga oduvek smatrali svojim zaštitnikom, dok su ga civili gledali kao svog zaštitnika i spasioca.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.