Herojska posada Aljoše kod Putina: Uništili su celu kolonu VIDEO

Izvor: B92, 24.Avg.2023, 22:57

Herojska posada "Aljoše" kod Putina: Uništili su celu kolonu VIDEO

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin razgovarao je u Kremlju sa posadom tenka T-80 "Aljoša" Oružanih snaga Rusije.

Ova posada je, prema tvrdnjama Moskve, uništila celu kolonu oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Zaporožja.

Dan ranije se šef države već sastao sa ovim vojnicima tokom manifestacije povodom 80. godišnjice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pobede Crvene armije u Kurskoj bici. Proslava je održana u samoj Kurskoj oblasti, gde su se vodile žestoke borbe protiv nacističke Nemačke. Borci su iz ruku predsednika dobili zvezde Heroja Rusije.

Ranije su se na društvenim mrežama pojavili snimci borbe tokom koje je posada ruskog tenka T-80 samostalno pogodila nekoliko vozila Oružanih snaga Ukrajine koje su krenule u napad u pravcu Zaporožja.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da se posada "Aljoše" pod komandom potporučnika Rasima Baksikova našla na udari jake artiljerijske vatre, i vozač je povređen. Komandir posade Baksikov je evakuisao ranjenog iz borbenog vozila i ukazao mu prvu pomoć, a onda je zauzeo njegovo mesto u borbi.

Poručnik Aleksandar Levakov je, procenivši situaciju, odlučio da zameni ranjenog člana posade, i zauzeo je mesto komandanta tenka i krenuo u pravcu položaja ruskog motorizovanog puka da pruži podršku braniocima, piše TASS.

Na putu do jednog od naselja, poručnik Levakov je otkrio osam jedinica ukrajinske tehnike, uključujući dva tenka, koji se nalaze u jednom od najbližih šumskih pojaseva.

"Zahvaljujući veštoj kontroli borbenog vozila i kompetentnom korišćenju uslova terena za prikriveno kretanje, izlazak na liniju vatre ruskog tenka postao je iznenađenje za neprijatelja. Nalazeći se na sedištu vozača, Rasim Baksikov je vešto manevrisao na ratištu i nadgledao rad posade, mesto komandira, blagovremeno i kompetentno prenosio oznaku cilja na tobdžiju i usmeravao vatru tenka," saopštili su iz ruskog ministarstva.

Prema tvrdnjama Moskve, posada je uništila dva tenka T-72B, jedan transporter M113 i pet oklopnjaka američke proizvodnje MaxxPro.

Baksikov je, kada mu je nestalo municije, otišao po dopunu, i drugi tenk je zauzeo njegovo mesto. Kako kažu iz ruskog MO, drugi tenk je oštećen od strane ukrajinske artiljerije, i Baskikov je zajedno sa svojom posadom evakuisao oštećeni tenk sa fronta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Crvena Zvezda

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.