HITAN TELEFONSKI RAZGOVOR: Putin i Erdogan razmenili reči o situaciji u Gazi, Ankara iznela opasan zahtev

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Maj.2021, 13:06

HITAN TELEFONSKI RAZGOVOR: Putin i Erdogan razmenili reči o situaciji u Gazi, Ankara iznela opasan zahtev

U ponedeljak uveče eskalirala je situacija na granici između Izraela i palestinskog Pojasa Gaze

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom o situaciji na Bliskom istoku, lideri su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije sukoba i broja ubijenih, saopštila je pres služba Kremlja.

- Održana je sadržajna razmena mišljenja u vezi sa zaoštravanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << situacije u istočnom Jerusalimu. Izražena je ozbiljna zabrinutost zbog kontinuiranih sukoba, povećanja broja poginulih i ranjenih. Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan pozvali su strane na deeskalaciju tenzija i mirno rešavanje novih pitanja - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je istaknut principijelni stav Rusije i Turske u podršci rešavanju palestinsko-izraelskog sukoba na osnovu opštepriznatih međunarodnih pravnih normi, kao i posebna uloga "četvorke" međunarodnih posrednika (Rusija, EU, UN, SAD) u olakšavanju pregovaračkog procesa.

Administracija turskog lidera takođe je navela da su Putin i Erdogan razgovarali o situaciji u Palestini.

- Naš predsednik je održao telefonski razgovor sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u kojem je razgovarao o pitanjima vezanim za događaje u Palestini. Erdogan je izjavio da bi međunarodna zajednica trebalo da Izraelu očita snažnu i obuzdavajuću lekciju i u tu svrhu će Turska nastaviti svoje inicijative na svim nivoima - dodaje se u saopštenju.

Turski lider istakao je značaj podudaranja stavova Rusije i Turske o doga đajima u Jerusalimu.

- Predsednik Erdogan naglasio je da je za sprečavanje dalje eskalacije krize važno da se Savet bezbednosti UN umeša u ovo pitanje i Izraelu pošalje odlučne i jasne signale da zaustavi napade - zaključuje se u dokumentu.

. Palestinske grupe ispalile su na Izrael više od hiljadu raketa, izraelski raketni odbrambeni sistem "Gvozdena kupola" presreo je 200. Izrael je izveo napad na Pojas Gaze u kojem je, prema najnovijim podacima, za dva dana ubijeno više od 30 ljudi, uključujući 10 dece, a 203 osobe su ranjene. U raketnim napadima poginulo je pet Izraelaca, a više od je 200 ranjeno.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Putin i Erdogan razgovarali o situaciji na Bliskom istoku

Izvor: Vostok.rs, 12.Maj.2021

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom o situaciji na Bliskom istoku, te su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije sukoba i broja ubijenih, saopštila je pres služba Kremlja. „Održana je sadržajna razmena mišljenja u vezi sa zaoštravanjem...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.