Gorbačov kritikuje Putina, žali zbog vladavine Jeljcina

Izvor: Politika, 17.Avg.2011, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorbačov kritikuje Putina, žali zbog vladavine Jeljcina

Bivši i ujedno poslednji predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov (80) pohvalio je aktuelnog premijera Rusije Vladimira Putina za sve što je učinio do 2006. godine kako bi zemlji vratio stabilnost, ali je kritikovao njegove kasnije odluke.

U intervjuu za londonski „Gardijan” Gorbačov je ocenio da je čak i upotreba nekih autoritarnih metoda od strane Putina, tada predsednika Rusije, bila opravdana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
„Ali onda je došao trenutak kada sam video da on menja izborni sistem i ukida izbore za gubernatore ruskih regiona. Nabrojao sam 20 takvih promena koje ne mogu da podržim”, rekao je Gorbačov.

On je istakao da se nikada nije pomirio sa devetogodišnjom vladavinom bivšeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina, koja je kako je rekao, obeležena haosom, niti sa Jeljcinovim paktom sa liderima Ukrajine i Belorusije o objavi raspada SSSR-a u decembru 1991. godine.

„Verovatno sam bio suviše liberalan i demokratičan prema Jeljcinu. Trebalo je da ga pošaljem za ambasadora u Veliku Britaniju ili možda u neku bivšu britansku koloniju”, rekao je Gorbačov.

Poslednji predsednik SSSR-a odgovorio je da među nekoliko odluka zbog kojih žali spada i ona o reformi Komunističke partije.

„Predugo sam pokušavao da reformišem Komunističku partiju”, naveo je Gorbačov i objasnio da je trebalo još u aprilu 1991. godine da formira demokratsku reformsku partiju, jer su komunisti kočili promene.

Objašnjavajući svoju tadašnju poziciju, Gorbačov je rekao da su tada postojale dve snaže partijske struje. Jedna konzervativna i reakcionarna koja je želela da zaustavi njegovu politiku i druga progresivna koja se zalagala za višepartijski sistem i tržišne reforme.

„Sada mislim da je trebalo da iskoristim priliku da istupim iz Komunističke partije i oformim novu partiju”, kazao je Gorbačov.

Drugi razlog za njegovo kajanje je što nije ranije pokrenuo reformu SSSR-a i što nije ranije dao veće nadležnosti svakoj od 15 republika, naglasio je bivši predsednik SSSR-a.

Na pitanje kako vidi promene u Kini, najvećoj komunističkoj zemlji, Gorbačov je odgovorio da je siguran da su reforme neizbežne.

„U Sovjetskom Savezu se ništa ne bi desilo da mi to nismo učinili. Ljudi su bili potpuno izolovani od donošenja odluka. Naša zemlja bila je na drugačijem nivou razvoja i za nas je rešenje problema bilo da uključimo ljude u odlučivanje”, rekao je Gorbačov.

On je zaključio da će u Kini uskoro doći trenutak kada će morati da se odluči o političkim reformama i da se Kinezi već približavaju tom trenutku.

Tanjug

objavljeno: 17.08.2011.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.