Generalni sekretar UN predložio Putinu dogovor – Rojters

Izvor: Vostok.rs, 13.Jul.2023, 18:35

Generalni sekretar UN predložio Putinu dogovor – Rojters

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš predložio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da Moskva pristane da produži sporazum o kretanju žitarica u zamenu za delimičan pristup međunarodnom platnom sistemu SVIFT, preneo je u sredu Rojters pozivajući se na svoje izvore.
Sporazum uz posredovanje UN koji predviđa siguran izvoz žitarica preko Crnog mora ističe u ponedeljak. RUski zvaničnici su prošle nedelje izjavili da „nema osnova“ za produženje sporazuma jer nije uspelo da ispuni svoje prvobitne ciljeve usmeravanja žita ka siromašnim zemljama, i pošto prava Moskve prema sporazumu nisu ispunjena. Rusija je želela da se njena poljoprivredna banka Roselhozbank ponovo poveže sa SVIFT-om, ali je portparol EU u maju izjavio da ukidanje ograničenja protiv banaka u zemlji nije na dnevnom redu. Ruski izvoz hrane i đubriva ne podleže zapadnim sankcijama. Moskva je, međutim, istakla da ograničenja plaćanja, logistike i osiguranja efektivno predstavljaju barijeru za pošiljke. Da bi rešila situaciju, EU sada razmatra povezivanje podružnice Roselhozbanke sa SVIFT-om kako bi se omogućile transakcije sa žitaricama i đubrivom, navodi Rojters. Prema izvorima agencije, Gutereš je predložio predsedniku Putinu da Moskva produži ugovor o crnomorskom žitu na nekoliko meseci, kako bi Briselu dao vremena da poveže podružnicu Roselhozbanke sa SVIFT-om.   Portparol UN je u sredu izjavio da je generalni sekretar poslao pismo Putinu u kome predlaže način da se olakša izvoz ruske hrane i đubriva i da se osigura nastavak isporuke ukrajinskog žita, iako nisu dati dodatni detalji. Ugovor o žitu prvobitno je potpisan 22. jula 2022. i trebalo je da traje tri meseca. Potom je prolongiran više puta tokom protekle godine, uprkos rastućoj zabrinutosti koju je Moskva više puta izražavala zbog neuspeha da pruži bilo koju od dogovorenih pogodnosti za Rusiju.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.