Eksplodiralo je. Zašto baš on? FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 05.Apr.2023, 18:55

Eksplodiralo je. Zašto baš on? FOTO/VIDEO

Ruski vojni bloger Vladlen Tatarski poginuo je u nedelju u bombaškom napadu u kafiću u Sankt Peterburgu u kojem je ranjeno još oko 30 ljudi.

Nakon njegove smrti usledile su brojne burne reakcije iz Rusije, pa su tako oštre poruke poslali Dmitrij Medvedev, Dmitrij Peskov, čak je i sam Vladimir Putin u sredu, tokom sednice Saveta za nacionalnu bezbednost u Kremlju, direktno optužio Zapad za organizaciju terorističkih napada.

Podsetimo, i vođa grupe Vagner >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jevgenij Prigožin kazao je u svojim obraćanjima o napredovanju ruskih snaga u Bahmutu da zastave podižu u čast Vladlena Tatarskog.

Upravo zato nameću se pitanja zašto je Tatarski bio toliko važan, čime se bavio, kojim postupcima se istakao i u krajnjoj liniji – zašto je tagretiran kao meta ruskih neprijatelja.

Evo šta je poznato do sada...

Tatarski – pravim imenom Maksim Fomin – bio je među najpoznatijim članovima uticajne grupe vojnih blogera koji su objavljivali stalne izveštaje o ratu Rusije u Ukrajini.

Iako su često bili zajedljivi prema odbrambenom establišmentu, oni su bili oduševljeni navijači rata i izbegavali su direktne kritike predsednika Vladimira Putina.

Tatarski (40) je bio među onima koji su javno zahtevali da Rusija još agresivnije vodi rat.

Na primer, kada je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio Herson nakon što se Rusija povukla iz grada prošlog novembra, Tatarski je zahtevao da zna zašto Moskva nije iskoristila šansu da ga ubije dronom.

Tatarski je u nedelju uveče držao govor pred publikom od oko 100 ljudi na događaju koji je organizovala grupa pod nazivom "Cyberfront Z", čije ime se odnosi na slovo "Z" koje je Rusija usvojila kao simbol rata.

Prema ruskim novinama, eksplozija se dogodila nekoliko minuta nakon što je žena koja se zove Darija Trepova poklonila Tatarskom bistu za koju je rekla da je napravila za njega.

Pročitajte još:

Snimljeno ubistvo Tatarskog? Poklon "mu došao glave" VIDEO

Šta znamo o Dariji Trepovoj? Ušla je u kafić, uručila mu statuu, a onda... Eksplozija! VIDEO

Iako je, prema pisanju medija, Trepova imala poteškoće da uđe na skup, ona je ipak uspela u tome, a vrlo brzo nakon napada je pronađena i uhapšena. Takođe je ekspresno optužena za terorizam, pa su mnogi mediji izrazili sumnju u ceo proces i tvrdnje da je ona zaista odgovorna za napad.

Kasnije se čak pojavila i infromacija da je tajnovita organizacija koja sebe naziva Nacionalna republikanska armija preuzela odgvornost za ubistvo Tatarskog.

Tatarski je drugi visokoprofilisani ratni propagandista koji je ubijen u Rusiji od početka rata u Ukrajini u februaru 2022.

Prva je bila Darija Dugina, ćerka novinara istaknute ultranacionalističke ličnosti, koja je ubijena u eksploziji automobila bombe u blizini Moskve u avgustu.

Ubistvo je napad na tvrdolinijaški proratni kamp u Rusiji i šalje upozorenje ostalim članovima ove grupe da bi mogli biti meta bilo gde.

Tatarski je preživeo opsežna izveštavanja na ratnim linijama fronta, ali je ubijen stotinama milja dalje, u srcu drugog grada u Rusiji.

Tatarski je takođe imao veze sa Jevgenijem Prigožinom, šefom Vagnerove plaćeničke grupe koja se bori za Rusiju u Ukrajini i takođe bivšim vlasnikom kafića. Prigožin je figura koja izaziva velike podele i koja se često svađala sa odbrambenim establišmentom, optužujući ga povremeno da izgladnjuje njegove ljude i poričući im zasluge za napredak.

Niko nije izneo jasne dokaze, ali neki Rusi su uperili prst u Ukrajinu.

Denis Pušilin, lider dela ukrajinske Donjecke pokrajine koja je okupirana od Rusije, kojeg je postavila Moskva, rekao je: "Kijevski režim je teroristički režim. Treba ga uništiti, nema drugog načina da se to zaustavi".

Prigožin je, međutim, rekao da neće okriviti Kijev.

Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika, napisao je na Tviteru da je bilo samo pitanje vremena – "kao izbijanje zrelog apscesa" – kada će Rusiju zaokupiti ono što je nazvao "domaćim terorizmom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Povezane vesti

PREŽIVEO UKRAJINU, A RAZNELI GA U SRCU RUSIJE: Ko bi i zašto ubio Vladlena Tatarskog - ruskog ratnog blogera?

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Apr.2023

Atentat koji je uzdrmao sam vrh države Rusije..Ruski vojni bloger Vladlen Tatarski poginuo je u nedelju u bombaškom napadu u kafiću u Sankt Peterburgu u kojem je ranjeno još oko 30 ljudi...Nakon njegove smrti usledile su brojne burne reakcije iz Rusije, pa su tako oštre poruke poslali Dmitrij Medvedev,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.