EVO ZAŠTO PUTIN NIJE UBIO PRIGOŽINA Isplivalo sve na videlo

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jun.2023, 14:00

EVO ZAŠTO PUTIN NIJE UBIO PRIGOŽINA Isplivalo sve na videlo

Prigožin i dalje uživa podršku u javnosti.

Ruski predsednik Vladimir Putin verovatno je shvatio da ne može da eliminirše osnivača Vagnera Jevgenija Prigožina a da pritom od njega u isto vreme ne napravi mučenika, objavio je američki bezbedonosno-odbrambeni think tank Institut za razne studije (ISW).

Podsetimo, ruski predsednik Putin je preko posrednika, beloruskog predsednika Aleksandra >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Lukašenka, prognao Prigožina u Belorusiju i odbacio sve krivične prijave protiv njega nakon što je Vagner pod vođstvom Prigožina pokrenuo pobunu u Rusiji u subotu.

Iako je pobuna vagnerovaca rezultirala smrću ruskih pilota koji su napadali Vagnerov konvoj koji je jurio prema Moskvi, ISW navodi kako Prigožin "i dalje uživa određenu podršku" u ruskoj javnosti, ali i regularnoj vojsci.

Šef Vagnera već mesecima agituje za promene na samom vrhu ruske vojske, optužujući ministarstvo odbrane za zanemarivanje vojnog osoblja uključenog u borbe u Ukrajini, što je poruka koja je rezonovala kod mnogih vojnika i članova njihovih porodica.

- Kremlj mora da osigura da te grupe izgube svaku iluziju o Prigožinu na način da ga praktički liše šire podrške u Rusiji - navodi ISW u svom najnovijem izveštaju.

- Kremlj će verovatno napadati i ocrnjivati Prigožina u javnosti kako bi slomila podršku javnosti šefu Vagnera, ali i obeshrabrila vagnerovce koji žele da ga slediti u Belorusiju i uništiti njegovu finansijsku moć - navodi se u izveštaju Instituta za ratne studije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

ZAŠTO PUTIN NIJE ELIMINISAO PRIGOŽINA Institut za ratne studije dao objašnjenje odgovora Kremlja na pobunu vagnerovaca

Izvor: Blic, 28.Jun.2023

Ruski predsednik Vladimir Putin verovatno je shvatio da ne može da eliminiše osnivača Vagnera Jevgenija Prigožina, a da pritom od njega u isto vreme ne napravi mučenika, objavio je američki bezbednosno-odbrambeni tink-tenk Institut za ratne studije (ISW).

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.