Dva Putinova saveznika ubijena u razmaku od par sati; Takva sudbina će zadesiti i druge izdajnike...

Izvor: B92, 07.Dec.2023, 15:43

Dva Putinova saveznika ubijena u razmaku od par sati; "Takva sudbina će zadesiti i druge izdajnike..."

Dva saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina ubijena su u razmaku od nekoliko sati u sredu, prenosi američki Njuzvik.

Kijevski zvaničnici su preuzeli odgovornost za ubistvo bivšeg ukrajinskog političara Ilje Kijeva, 46-godišnjeg proruskog političara čije je telo pronađeno u predgrađu Moskve.

Prema izveštaju AFP-a, zvaničnik ukrajinske odbrane rekao je da je Služba bezbednosti Ukrajine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (SBU) orkestrirala atentat.

Ruski istražni komitet je za AFP rekao da je "nepoznata osoba pucala" u bivšeg poslanika i da je pokrenuta istraga o njegovom ubistvu.

Kijev je izbačen iz ukrajinskog parlamenta nedeljama nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine i preselio se u Rusiju, objavio je Njujork tajms.

Ukrajinski sud osudio je Kijeva u novembru, u odsustvu, na 14 godina zatvora pod optužbom za izdaju i pokušaj nasilnog svrgavanja vlade. Govoreći u sredu, portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Andrij Jusov nagovestio je umešanost Ukrajine u smrt Kijeva.

"Možemo da potvrdimo da je Kijev gotov", rekao je Jusov, a zatim dodao da "Takva sudbina će zadesiti i druge izdajnike Ukrajine, kao i sledbenike Putinovog režima."

Jusov je Kijeva nazvao i "ološem, izdajnikom i kolaboracionistom" prenosi AFP.

Ruski mediji su javili i da je Oleg Popov, bivši poslanik parlamenta samoproglašene Luganske Narodne Republike, koja je deo Ukrajine pod ruskom okupacijom, poginuo u eksploziji automobila u sredu.

LNR je uspostavljena nakon što je Putin nezakonito pripojio četiri ukrajinska regiona u jesen 2022. godine. Policija je saopštila ruskom prorežimskom TASS-u da je Popov ubijen u blizini stadiona Avangard u gradu Lugansku.

Smrt Popova je na svom Telegram kanalu potvrdio i Jurij Jurov, poslanik LNR.

"U eksploziji automobila u blizini stadiona Avangard u Lugansku, naš kolega, poslanik Narodnog saveta LNR i pripadnik Narodne milicije Donbasa, koji je od prvog dana stao u odbranu Republike, Oleg Nikolajevič Popov ubijen", napisao je Jurov. Ukrajinski zvaničnici još nisu preuzeli odgovornost za Popovu smrt.

Kijev je ranije preuzeo odgovornost za ubistvo nekoliko proruskih zvaničnika od početka rata u Ukrajini.

Zvaničnici koje podržava Moskva takođe su više puta bili na meti ukrajinskih boraca u oblastima Ukrajine koje su okupirale Rusi.

Prošlog meseca, poslanik LNR Mihail Filiponenko ubijen je u napadu automobilom bombom u gradu Lugansku. Portparol kijevske vojne obaveštajne službe je kasnije telefonom rekao Politiku da je atentat orkestrirala Ukrajina.

"Da, to je bila naša operacija," rekao je Andrij Černjak, predstavnik ukrajinske vojne obaveštajne agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.