Državna duma usvojila zakon o suspenziji Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa sa SAD-om

Izvor: Vostok.rs, 18.Jun.2019, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državna duma usvojila zakon o suspenziji Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa sa SAD-om

Državna duma je usvojila zakon o suspenziji Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa između SSSR-a i SAD-a. Predlog zakona je 30. maja dostavio Državnoj dumi predsednik Vladimir Putin. Dokument je prethodno podržan od strane Komiteta za međunarodne poslove i Komiteta za odbranu i bezbednost. Ranije je konstatovano da predsednik ima pravo da odluči o obnovi Sporazuma.  U Savetu Federacije je saopštenjno za RIA Novosti da senatori planiraju da razmotre zakon na sednici 26. juna i da ga podrže. "Situacija je dobro poznata i razumljiva svima, odluka je donesena kao odgovor na stvarno povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma", izjavio je Sergej Cekov, član Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije. Soprazum o likvidaciji raketa srednjeg (1000-5000 km) i kratkog dometa (500-1000 km) je sporazum između SSSR-a i SAD, potpisan 1987. godine. Strane su se obavezale da će uništiti sve balističke i krstareće rakete kopnenog baziranja sa datim dometom, kao i da neće proizvoditi, testirati, niti koristiti u budućnosti. U oktobru 2018. godine, Donald Tramp je objavio da će Vašington napustiti Sporazum, objašnjavajući da Moskva ne poštuje svoje obaveze. Istovremeno, američka strana nije pružila nikakve dokaze da je Rusija prekršila Sporazum. Kasnije je državni sekretar Majk Pompeo dao Moskvi dva meseca da se "vrati ispunjenju" uslova sporazuma. Konkretno, Sjedinjene Američke Države su insistirale da Rusija napusti razvoj rakete 9M729 (SSC-8), čiji domet, prema Vašingtonu, krši odredbe Sporazuma.
Raketa 9M729 na predstavljanju vojnim atašeima i novinarima, foto: RIA Novosti
Moskva je potom predstavila raketu vojnim atašeima i novinarima u Moskvi, što u Vašingtonu nije naišlo na pozitivan odjek. U Moskvi su te optužbe nazvane neosnovanim, naglašavajući da raketa nije bila razvijena ili testirana za domet veći od utvrđenog ograničenja. Rusija je u februaru najavila suspenziju ispunjavanja svojih ugovornih obaveza kao odgovor na slične akcije Sjedinjenih Američkih Država.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PUTIN PRETEKAO TRAMPA: Rusija usvojila zakon o OBUSTAVLJANJU Sporazuma o raketama srednjeg kratkog dometa!

Izvor: Kurir, 18.Jun.2019

Zakon o obustavljanju važenja Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa podržali su Komitet za međunarodne poslove i Komitet za odbranu i bezbednost.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.