Donjeck protiv Klička

Izvor: RTS, 09.Mar.2014, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donjeck protiv Klička

Sve što su vlasti na Krimu preduzele u skladu je sa međunarodnim pravom, poručio Vladimir Putin u razgovoru sa Dejvidom Kameronom i Angelom Merkel. Manji sukobi pristalica krimskih i novih vlasti u Kijevu. Spekuliše se da su u Donjeck stigli plaćenici iz američke kompanije za obezbeđenje "Blekvoter".

20.13 - Proruske snage zauzele aerodrom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Novofederovka na Krimu, tvrdi ukrajinsko ministarstvo odbrane.

20.10 - Oko 10.000 demonstranata u Donjecku primoralo Vitalija Klička da otkaže skup svojih pristalica, javlja AFP, prenosi Tanjug.

18.05 - Kako tvrdi agencija Unian, ruski vojnici na Krimu uhvatili dve grupe ukrajinskih novinara i naredili im da kleče.

17.45 - Frekvencije ukrajinskih televizija koje su jutros prestale da emituju program na Krimu, preuzeli ruski kanali, izveštava Itartas.

15.50 - Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru sa Dejvidom Kameronom i Angelom Merkel rekao da je sve što su vlasti na Krimu preduzele u skladu sa međunarodnim pravom, saopštio je Kremlj. 

13.00 - Pristalice novih ukrajinskih vlasti i građani koji podržavaju Moskvu sukobili su se u Sevastopolju gde je održan skup povodom 200. godišnjice rođenja pesnika Tarasa Ševčenka,. 

12.15 - Nakon pojavljivanja snimaka sa neidentifikovanim naoružanim ljudima na ulicama Donjecka, pojavile su se spekulacije da su u taj grad stigli američki plaćenici iz kompanije za obezbeđenje "Blekvoter", prenosi Dejli mejl.

11.45 - Proruske snage su ukrajinskim snagama na Krimu naložile da se predaju do 20 časova, javlja agencija Unian. 

10.00 - Ruske snage zauzele još jedan kontrolni punkt na granici na zapadu Krima, saopštio je portparol tog punkta, a prenosi Rojters.  

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u telefonskom razgovoru sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da je sve što su vlasti na Krimu preduzele u skladu sa međunarodnim pravom.

Proruski parlament na crnomorskom poluostrvu proglasio je pripajanje Rusiji i raspisao referendum o otcepljenju od Ukrajine 16. marta.

"Putin je naročito istakao da su koraci koje su preduzele legitimne krimske vlasti u skladu sa međunarodnim pravom i imaju za cilj sprovođenje legitimnih interesa stanovnika Krima", navedeno je u saopštenju Kremlja, koje prenose agencije.

Predsednik Rusije je sagovornicima skrenuo pažnju na činjenicu da aktuelne vlasti u Kijevu ništa ne čine da zaustave "divljanje" ultranacionalista i radikalnih snaga u ukrajinskoj prestonici i drugim oblastima te zemlje.

"Uprkos razlikama" u gledanju na situaciju u Ukrajini, Putin i Merkelova se slažu u pogledu zajedničkog interesa smirivanja tenzija, normalizacije situacije što je pre moguće.

Lideri su "razmenili stavove o tome šta međunarodna zajednica može učiniti da se situacija u Ukrajini normalizuje", navedeno je u saopštenju.

Američki predsednik Barak Obama je telefonom razgovarao s ključnim evropskim partnerima i najavio "nove mere" protiv Rusije ukoliko ne bude postignut napredak u rešavanju krize.

Kako se bliži 16. mart, dan referenduma o pripajanju Krima Rusiji, sve su veće tenzije između pristalica novih vlasti u Kijevu i krimskih vlasti. Manjih sukoba bilo je u Donjecku, Sevastopolju i drugim gradovima na Krimu, gde su proukrajinski demonstranti prvi put masovno izašli na ulice.

Na mitingu u Kijevu, premijer nove vlade Arsenij Jacenjuk rekao je da će zemlja ostati jedinstvena.

"Ukrajina je naša zemlja i neće predati ni milimetar svoje teritorije Rusiji. Rusija i njen predsednik treba to da znaju", poručio je Jacenjuk okupljenima.

Na terenu, ruske snage preuzele su kontrolu nad jednim ukrajinskim pograničnim punktom na zapadu Krima, pa je desetine ukrajinskin graničara blokirano, prenosi Rojters.

Portparol tog punkta rekao je da je baza preuzeta bez krvoprolića, a ruske snage sada kontrolišu 11 takvih punktova na Krimu.

OEBS je juče saopštio da su ispaljeni pucnji upozorenja na tim međunarodnih posmatrača koji su pokušali da uđu na Krim. U tom incidentu niko nije povređen. To je treći put kako je misija te organizacije sprečena da dođe na Krim.

Gotovo istovremeno, Kijev je optužio proruske snage da su pucale na izviđački avion koji je leteo uz administrativnu granicu Krima.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk poručio je na mitingu u Kijevu da Ukrajina neće dati ni "milimetar" svoje teritorije Rusiji .

"Ovo je naša zemlja. Nećemo dati ni milimetar (svoje teritorije). Rusija i njen predsednik to treba da znaju", poručio je Jacenjuk na mitingu povodom rođenja pesnika Tarasa Ševčenka kome je prisustvovalo više hiljada ljudi.

U više gradova na Krimu održane su proruske demonstracije u znak podrške predstojećem referendumu u toj autonomnoj oblasti. 

Ukrajinska vlada uvela je nove mere štednje, među kojima je i ograničavanje plata rukovodiocima i dnevnica za službeni put, smanjenje broja službenih automobila i kupovine vozila, nameštaja, mobilnih telefona i kompjutera.

Nakon pojavljivanja video snimaka sa neidentifikovanim naoružanim ljudima na ulicama Donjecka, pojavile su se spekulacije da su u taj grad u istočnoj Ukrajini stigli američki plaćenici iz kompanije za obezbeđenje "Blekvoter" .

Najmanje na dva snimka, objavljena početkom nedelje na Jutjubu, vide se snažni, teško naoružani vojnici bez ikakvih obeležja na uniformama kako šetaju uliama Donjecka koji potresaju proruski protesti, piše britanski list Dejli mejl.

Na jednom od snimaka može se čuti kako prolaznici viču "Blekvoter, Blekvoter" dok naoružani ljudi bez obeležja trče. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.