Donjeck: Izdavanje ruskih pasoša stanovnicima Donbasa vitalna potreba

Izvor: Vostok.rs, 27.Apr.2019, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donjeck: Izdavanje ruskih pasoša stanovnicima Donbasa vitalna potreba

Odluka o pojednostavljenju izdavanja ruskih pasoša za stanovnike Donbasa je vitalna potreba u sadašnjim uslovima, saopštila je ministar spoljnih poslova Donjecke Narodne Republike i predstavnik DNR-a u kontakt grupi za rešavanje situacije u regionu Natalija Nikonorova. Ruski predsednik Vladimir Putin u sredu je potpisao ukaz o pojednostavljenoj proceduri izdavanja ruskih pasoša stanovnicima DNR-a i LNR-a, a odgovarajući dokument objavljen je na sajtu Kremlja. Predsednik, je objašnjavajući o ovom potezu, saopštio da Rusija nema želju da stvara probleme za Kijev, ali da je situacija sa pravima u Donbasu prešla sve granice.
"Ovo je najvažniji i dugoočekivani korak za svo stanovništvo DNR-a, koji pokazuje neophodnu za nas podršku i brigu od strane Rusije" saopštila Nikonorova. Ona je napomenula da je Rusija, za razliku od Kijeva, država "za koju reči kao što su ljudska prava i slobode ne ostaju prazan zvuk". Ona je podsetila da ukrajinske vlasti "sprovode vojne operacije protiv svojih građana", koje na zakonoskom nivou lišavaju stanovnike Donbasa osnovnih prava i sloboda, te da nameću ekonomsku i transportnu blokadu. "Sa tako otvoreno neprijateljskim stavom Ukrajine, mera koju je preduzeo predsednik Ruske Federacije je vitalna potreba u današnjim realnostima. Izuzetno smo zahvalni ruskoj državi i lično predsedniku Vladimiru Putinu za tako važan i značajan korak za stanovnike republika", dodala je Nikonorova. Predstavnik Rusije u SB UN-u Vasilij Nebenzja je saopštio da je Ukrajina četiri miliona svojih građana stavila izvan zakona.  Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.