Dmitrij Medvedev će stati na čelo Jedinstvene Rusije

Izvor: Vostok.rs, 28.Apr.2012, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dmitrij Medvedev će stati na čelo Jedinstvene Rusije

28.04.2012. -

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev koga je Vladimir Putin predložio na dužnost rukovodioca Jedinstvene Rusije, izjavio je da je spreman da stupi na čelo stranke. Na sastanku sa aktivom Jedinstvene Rusije on joj je predvideo blistavu budućnost vodeće političke snage zemlje.

Ove nedelje novoizbarani predsednik države i lider Jedinstvene Rusije Vladimir Putin izrazio je želju da napusti stranku, zato što predsednik, po njegovim rečima, treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << da predstavlja interese čitavog društva, a ne nekog političkog udruženja. Kao svog naslednika ne samo na dužnosti premijera, već i na dužnosti predsednika vladajuće stranke on je predložio Dmitrija Medvedeva. Na sastanku sa rukovodstvom Jedinstvene Rusije Medvedev je zvanično prihvatio predlog.

Zahvalan sam svima vama, zahvalan predsedniku stranke za predlog koji sam dobio. Hteo bih da kažem da ga zvanično prihvatam, smatram da će to svima nama pomoći da se krećemo unapred. Ako imaš podršku, ne možeš da razdvajaš svoju sudbinu i sudbinu one političke organizacije koja ti tu podršku pruža. Zato bih naravno, takođe želeo da kažem da stupam u redove Jedinstvene Rusije.

Izvori u Jedinstvenoj Rusiji tvrde da će Dmitrij Medvedev biti izabran za presednika stranke na njenom vanrednom kongresu, koji će biti održan krajem maja. Pri tome glavna novost sastanka sa aktivom Jedinstvene Rusije bila je izjava aktualnog predsednika o mogućem članstvu u stranci. Kao što se zna, Vladimir Putin kao njen rukovodilac sačuvao je vanstranački status. Aktualni predsednik pomalo drugačije vidi svoju ulogu u glavnoj političkoj organizaciji zemlje. On je rekao da bi bilo ispravnije da rukovodilac stranke bude njen član.

Kako bi naša zemlja bila savremena i harmonična, kako bi naš politički sitem bio razvijen, sličan većini savremenih razvijenih političkih sistema, svaki budući lider stranke treba da bude član stranke. Zato što će se uvek na njega ugledati. Da, imali smo etapu uspostavljanja političkog sistema, kada je predsednik stranke bio predsednik. Sada je pomalo drugačija situacija. Ja ću vam reći uz to da presednik ubuduće obavezno treba da bude član stranke. Inače prosto nećemo moći da objasnimo ljudima koja politička snaga stoji na vlasti.

Dmitrij Medvedev je podvuako da je za postizanje rezultata potreban sportski elan. I Jedinstvena Rusija, po njegovom mišljenju, ne može da se nalazi izand političkog klinča, kako se ne bi pojavio efekat samozaljubljenosti. Šta više, ona treba da bude u odrešenoj opoziciji prema drugim učesnicima političkog procesa.

Po mišljenju eksperata, na dužnosti rukovodioca stanke vlasti koja je poslednje vreme često kritikovana, budući lider će morati da rešava niz važnih zadataka. Između ostalog da podiže njenu popularnost uoči direktnih izbora za gubernatore i lokalnih izbora, na kojima će Jedinstvena Rusija imati dosta ozbiljnih konkurenata. Još jedan zdatak je da se reformiše aparat stranke koji će se možda lišiti jednog od glavnih organa uprave – Višeg saveta.

Dan ranije u intervjuu ruskim TV kanalima Dmitrij medvedev je ocrtao svoje viđenje budućnosti ruske politike i Jedinstvene Rusije. Onje rekao da partija vlasti treba da postane centrističko-konzervativna snaga sa kojom bi mogle da se takmiče socijal-demokrate. U suštini reč je o tome da u Rusiji može da se formira dvostranački sistem koji je karakterističan za većinu razvijenih demokratija.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.