Izvor: RuskaRec.ru, 08.Jun.2017, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Die Welt: Rusija ponovo postala svetska žitnica

Iako je stanje ruske ekonomije u poslednje dve godine generalno pogoršano, u oblasti poljoprivredne proizvodnje primetan je znatan rast. Na stogodišnjicu Revolucije iz 1917-te taj uspon ima simbolični karakter, Rusija je kao u doba carevine ponovo postala svetska žitnica. Po izvozu je prevazišla SAD, dok su investicije u agrarni sektor postale su dobar posao, piše nemački list Die Welt.
Kontrasankcije stimulišu rusku poljoprivredu
U tekstu se navodi da je tek tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << mandata Vladimira Putina privatnim licima dozvoljena regularna kupovina poljoprivrednog zemljišta, te da su magnati počeli da pazare velike površine obradive zemlje duž Volge i u južnim oblastima crnice, kao i da je jedan od najvećih bio aktuelni ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačev.
„Pšenica nije ništa manje rentabilna od nafte", navodi list ministrove reči iz jednog intervjua. U biti investicije u agrarni sektor postale su dobar posao u Rusiji, piše nemačko glasilo, i navodi da je tome doprineo embargo na uvoz poljoprivrednih proizvoda koje je Putin uveo kao odgovor na zapadne ekonomske sankcije iz 2014. godine.
I dok se opšte stanje ekonomije 2015. i 2016. pogoršavalo, poljoprivredna proizvodnja je rasla u rasponu od 2,6 do 4,8%. Važan doprinos dao je nagli pad kursa rublje vezan za sniženje cena nafte od sredine 2014. godine. Cilj vlasti je da u narednih najviše sedam godina zemlja postane potpuno nezavisna od uvoza prehrambenih proizvoda. To je glavni razlog što Rusija enormno dotira ovaj sektor, navodi se u tekstu.
Rusija neće zavisiti od uvoza namirnica
Die Welt piše da Rusija nastoji da svoj biznis plasira na nova tržišta, recimo Nigerije, Bangladeša ili Indonezije i da je u aprilu prvi put kopnenim putem pšenica izvezena u Kinu.
Indikativno je, kako se navodi, da su Kinezi sklopili sporazum sa Rusima o regulisanju uvoza žitarica upravo 2015. godine. Neposredno pre toga, posle deset godina pregovora dogovorili su se sa Moskvom o uvozu prirodnog gasa. Kinezi su iskoristili trenutak u kome se RF zbog nesuglasica sa Zapadom obratila njihovoj zmlji i bila spremna na velike ustupke. Za Ruse je taj pretpostavljeni gubitak, čini se nevažan, konstatuje se u tekstu.
Uporedo sa prihodima od izvoza pšenice njima je važno da u dugoročnoj perspektivi odnesu pobedu u nadmetanju sa SAD. A o tome što će pobeda biti moguća zahvaljujući smanjenju proizvodnje pšenice u SAD, oni radije ne govore, zaključio je nemački list. 

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.