Datum Putinove posete Kini tek treba da bude dogovoren - portparol

Izvor: Vostok.rs, 24.Maj.2023, 10:25

Datum Putinove posete Kini tek treba da bude dogovoren - portparol

 Vremenski okvir posete ruskog predsednika Vladimira Putina Kini trenutno usaglašavaju strane, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za TASS.
„Poziv postoji, njegov vremenski okvir i drugi detalji biće naknadno dogovoreni“, rekao je portparol Kremlja. Kineski predsednik Si Đinping rekao je ranije da je pozvao predsednika Putina da poseti Kinu kasnije tokom godine u vreme koje mu odgovara, jer će ove godine Kina biti domaćin trećeg međunarodnog foruma za međunarodnu saradnju Pojas i put (BRFIC). Šef ruske države prisustvovao je prva dva događaja BRFIC-a. Prvi forum Pojas i put, koji je održan u Pekingu u maju 2017. godine, okupio je najviše zvaničnike Kine, Rusije i 28 evroazijskih, afričkih i latinoameričkih zemalja. Drugi forum održan je u kineskoj prestonici u aprilu 2019. Inicijativa Pojas i put, koncept koji je predstavio Si Đinping 2013. godine, ima za cilj intenziviranje međunarodne trgovine i investicionih projekata koji uključuju veliki broj nacija i uz korišćenje kineskog i stranog kapitala. Čak 152 zemlje i preko 30 međunarodniһ organizacija već su se pridružile inicijativi. Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev rekao je u ponedeljak da Moskva visoko ceni poziv koji je Peking uputio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da se obrati Forumu Pojas i put kao počasni gost događaja.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Si Đinping pozvao na zajedničku izgradnju Inicijative Pojas i put

Izvor: Beta, 25.Maj.2023, 09:34

 Kineski predsednik Si Đinping pozvao je na zajedničku izgradnju Inicijative Pojas i put kako bi se stvorili novi izgledi za saradnju Azije i Evrope.Si je to učinio u obraćanju na ceremoniji otvaranja plenarne sednice drugog Evroazijskog ekonomskog foruma Evroazijske ekonomske unije putem video...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.