Da bi deca bila zdrava

Izvor: Vostok.rs, 12.Mar.2011, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da bi deca bila zdrava

12.03.2011. -

Za razvoj dečje medicine iz budžeta će u sledeće dve godine biti izdvojeno do 100 milijardi rubalja (preko 3 milijarde dolara). Deo ovih sredstava biće upotrebljen za izgradnju modernih perinatalnih centara, u kojima će žene i bebe moći da dobiju pomoć po visokim tehnologijama. Pitanje razvoja takvih centara razmatrano je u petak (11. marta) u Rjazanju na savetovanju u vezi s modernizacijom zdravstva. Održao ga je premijer-ministar Rusije Vladimir Putin, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << između ostalog, on je zahtevao da se ubrza uvođenje u eksploataciju centara u 7 regiona, čija izgradnja se neopravdano oteže.

U toku poslednje dve godine, iako sporo, raste broj stanovnika Ruske Federacije. Istina, naučnici upozoravaju na to da će se još petnaest godina osećati posledice demografskog pada iz 1990-ih godina, i da će se broj žena reproduktivnog uzrasta značajno smanjiti. Danas sprovođenje efikasne politike u oblasti materinstva i detinjstva, koja odgovara interesima nacionalnog razvoja, podržavaju svi – i vlast i obični stanovnici Rusije.

Jedan primer: početkom marta u perinatalnom centru u zabajkalskom gradu Čiti na svet su došle trojke. Sad se dva brata i sestrica nalaze pod budnom pažnjom medicinara – ukupna težina mališana iznosi nešto preko tri kilograma. Osim toga, mrvice zasad ne mogu samostalo da dišu, zato su priključeni na aparate za veštačku ventilaciju pluća. Terapiju, koja bebe održava u životu, prati specijalni montior, koji kontroliše nivo kiseonika u krvi i koncentraciju ugljen-dioksida. Za dodavanje lekova odgovara špric-dozator. Ovakva oprema postoji u dečjim odelenjima za reanimaciju u svim centrima.

U celini, situacija s dečjim medicinskim ustanovama u zemlji zasad nije baš najbolja, komentariše potpredsednik Aleksandar Žukov.

Preko 70 odsto medicinskih ustanova za pomaganje prilikom porođaja i dečjih ustanova zahteva remont, modernizaciju ili kupovinu dopunske savremene medicinske opreme. Ima problema s opremljenošću i s nivoom stručne pripreme medicinskih kadrova. Ovi prvostepeni zadaci će se rešavati kompleksno u okviru izrađenih regionalnih programa za modernizaciju zdravstva. To je verovatno najveći i najznačajniji projekat u toku sledećih godina.

U toku pet godina realizacije u Rusiji prioritetnog nacionalnog projekta „Zdravlje" pokazatelji smrtnosti kod majki i dece smanjili su se s 20 do 8 odsto, a natalitet se povećao za 21 posto. Novi pravac projekta „Zdravlje" predstavlja perinatalna dijagnostika – kvalifikovano pregledanje žena, koje planiraju trudnoću ili će uskoro postati majke. Njen zadatak je da se otkrije nasledna bolest kod još uvek nerođenog deteta i da se blagovremeno počne njeno lečenje. Svetska praksa pokazuje da u 90% na svet dođu zdravi mališani. Ova metodika se već uspešno primenjuje u specijalnim odelenjima perinatalnih centara u Moskvi, Tatarstanu i Čuvašiji.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.