Čokoladice i čips Vladimira Putina

Izvor: B92, 07.Apr.2023, 10:17

Čokoladice i čips Vladimira Putina

Kremlj je krenuo u “ofanzivu šarma“ među nižim zvaničnicima u pokušaju da ojača moral dok teret rata postaje sve teži, piše Dejli mejl.

Administracija ruskog predsednika je zahtevala od regionalnih viceguvernera da postave vending mašine, ponude besplatan parking u gradovima i povlašćene bankarske kredite, kao i da obezbede zdravstveno osiguranje za javne službenike, navodi nezavisni ruski medij Verstka.

Drastične i očajničke mere poput postavljanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vending mašina “sa čokoladicama i čipsom“ su verovatno osmišljene tako da “obezbede ćutanje o teretu nametnutom regionalnim entitetima, ali malo je verovatno da će one stimulisati značajno povećanje podrške ratu na regionalnim i lokalnim nivoima“, kažu vojni analitičari iz Instituta za proučavanje rata (ISW).

“Kremlj verovatno ima sve više problema da održi lojalnost među regionalnim vlastima nižeg nivoa dok nameće teret finansiranja rata ruskim federalnim subjektima“, dodaju u ISW.

Od 21. aprila, programom privilegija će biti proširene stipendije i seminari za obuku opštinskih radnika kako bi im bila pružena podrška u vreme rastućih cena i drugih negativnih posledica rata.

Zamenici guvernera su tokom prošlonedeljnog sastanka u Senežu, u blizini Moskve, dobili instrukcije da organizuju “grupe za inicijativu“ kako bi saznali potrebe lokalnih zvaničnika kroz upitnike i ankete.

Ranije su se pojavili izveštaji da je Rusija svalila teret na regionalne vlasti da mobilizuju i finansiraju rat.

Ali dok lokalni regioni nastavljaju da nose teret odluka ruske vlade, kako ekonomski tako i demografski, nezadovoljstvo raste.

Istovremeno vojni analitičari upozoravaju da Putin verovatno postavlja temelje za obračun na okupiranoj ukrajinskoj teritoriji.

Ruski lider je pozvao na “kontinuiranu ekonomsku, zakonsku i društvenu integraciju okupiranih regiona“ koji uključuju Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje.

“Putin se očigledno pozvao na koncept ‘terorizma’ i pretnje ruskoj domaćoj bezbednosti da bi opravdao domaću represiju i verovatno postavlja uslove za dalju represiju i obračune pomoću snaga za sprovođenje zakona u okupiranim teritorijama koristeći slične okvire“, navode u ISW.

Putin je optužio Ukrajinu da ugrožava civile u okupiranim oblastima i ukazao na nedavne „terorističke napade“, što se bez sumnje odnosi na ubistvo njegovog propagandiste i blogera Vladlena Tartaskog.

Najnoviji talas nezadovoljstva izazvalo je to što je, kako tvrde zapadni zvaničnici, Putin otpustio ruskog komandanta koji je predvodio nekoliko neuspešnih napada na istoku Ukrajine koji su doveli do pogibije hiljada ljudi, generala Rustama Muradova, preneo je list Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.