Izvor: RuskaRec.ru, 26.Maj.2017, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarski profesor: Putin nije rekao ni „Makedonija“ ni „makedonski narod“

Ne treba zaboraviti da svaki državnik takvog ranga ima pripljemene lepe reči za svog gosta, piše profesor Dimitrov na svom Fejsbuk nalogu, a prenosi Epicentъr.
„On je dužan da kaže nešto što bi se dopalo njegovom gostu, ali da ne izazove nezadovoljstvo drugih država. A zvaničan stav kompetentnih ruskih vlasti je sledeći:
2012. godine patrijarh Kiril izjavljuje da je Rusija dobila hrišćanstvo i pismenost >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << od Bugarske.
Ruski ministar kulture , istoričar profesor Medincev (piše Dimitrov, dok je pravo ime ruskog ministra kulture Vladimir Medinski - prim.red.) 2014. godine kaže da je Bugarska zadužila Rusiju hrišćanstvom i pismenošću. U 'Istoriji slovenskih književnosti' od pet tomova Ruske akademije nauka svi od Sv. Klimenta Ohridskog do Grigora Prličeva i Rajka Žinzifova su u odeljku 'Bugarska književnost'. Odeljak 'makedonska' ne postoji.“
Putinova ekipa koja ga je pripremala za susret sa Ivanovim je naravno sve to znala, piše profesor Dimitrov, i izabrala reči koje se mogu različito tumačiti: „slova su došla sa makedonske zemlje“. „Što je istorijski tačno, jer su Ćirilo i Metodije rođeni u Solunu, a grad je deo antičke Makedonije, nastavlja Bugarin. „Ova Putinova izjava najviše treba da obraduje Grke, jer oni imaju tezu da je Makedonija deo grčkog kulturno-istorijskog nasleđa. A ako se uzme u obzir da je Zoran Zajev, koji će kroz nedelju-dve postati premijer Makedonije, rekao da su Makedonci i Bugari jedan narod, sledi da bi i mi trebalo da budemo zadovoljni, jer izraz 'makedonska zemlja' možemo da tumačimo samo u geografskom smislu."
„Kratkom izjavom o ćirilici Putin je mnogo toga rekao bugarskim vlastima“

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.