Brojni lideri uz predsednika Rusije: Podrška Putinu u okršaju sa Prigožinom

Izvor: B92, 24.Jun.2023, 16:31

Brojni lideri uz predsednika Rusije: Podrška Putinu u okršaju sa Prigožinom

Brojni lideri država izrazili su podršku vladavini prava u Rusiji, kao i predsedniku Vladimiru Putinu lično u svetlu dešavanja vezanih za grupu "Vagner".

Zvanični Teheran je saopštio da je sve to što se dešava na teritoriji Ruske Federacije unutrašnje pitanje te države, kao i da Iran podržava vladavinu prava na celoj teritoriji Rusije.

"Iran smatra da je incident u Rusiji unutrašnje pitanje te zemlje, dok Teheran podržava vladavinu prava na celoj teritoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ruske Federacije", izjavio je predstavnik Ministarstva inostranih poslova Irana Naser Kanani.

I predsednik Turske izrazio je punu podršku koracima koje preduzima rusko rukovodstvo.

Kako se navodi u saopštenju Kremlja, predsednik Rusije razgovarao je telefonom sa Redžepom Tajipom Erdoganom i obavestio ga o situaciji u zemlji posle pokušaja oružane pobune.

Inače Putin je prethodno razgovarao i sa liderima Belorusije, Kazahstana i Uzbekistana.

Pored Irana i Turske oglasio se i predsednik Abhazije Aslan Bžanija koji je rekao da u potpunosti podržava mere koje je preduzeo Putin. I čečenski lider Ramzan Kadirov, komentarišući situaciju u Rusiji izjavio je da "pobuna mora biti ugušena“.

"Podržavam svaku reč predsednika Vladimira Putina. Ako je za to potrebno preduzeti oštre mere, mi smo spremni", poručio je Kadirov.

Podsetimo, Federalna služba bezbednosti Rusije pokrenula je postupak protiv šefa privatne vojne kompanije “Vagner“ Jevgenija Prigožina zbog pobune.

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da su svi koji su podigli oružje protiv vojske izdajnici i da će preduzeti odlučne akcije protiv njih. Prigožin odgovara da se niko neće predati.

Rusko Ministarstvo odbrane obratilo se ranije pripadnicima "Vagnera", pozvalo ih da pokažu razum i da što pre stupe u kontakt sa predstavnicima Ministarstva odbrane ili snaga bezbednosti. Svima će biti garantovana bezbednost, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dodik: Podrška Putinu da sačuva mir i stabilnost Rusije

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jun.2023

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u ime institucija i naroda Republike Srpske i u lično ime, uputio je iskrenu podršku predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu u naporima da sačuva mir i unutrašnju stabilnost Rusije i zavede red u vojnim i ostalim snagama.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.