Boris Berezovski nađen mrtav

Izvor: RTS, 23.Mar.2013, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boris Berezovski nađen mrtav

U Velikoj Britaniji nađen mrtav Boris Berezovski, ruski tajkun, koji se obogatio posle raspada Sovjetskog Saveza, a kasnije postao jedan od najžešćih kritičara predsednika Vladimira Putina.

Izgnani ruski oligarh Boris Berezovski (67), koji je 2000. godine dobio azil u Velikoj Britaniji, nađen je danas mrtav u kupatilu svog doma u Londonu, javlja televizija Skaj.

Prema izveštaju britanske tv stanice, veruje se da je Berezovski sebi oduzeo život, mada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ostali britanski mediji ukazuju da su okolnosti njegove smrti još nerazjašnjene.

Berezovski je izbegao u Veliku Britaniju posle sukoba sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, na čije je svrgavanje otvoreno pozivao.

Magazin Forbs je 1997. godine procenio bogatstvo Berezovskog na tri milijarde dolara, ali se njegov imetak proteklih godina znatno umanjio, zbog loših poteza koje je povlačio u vreme finansijske krize.

Prema mišljenju Džejmsa Niksija iz Ruskog programa Četam hausa, Berezovski je među svim ruskim oligarsima bio najveći protivnik Kremlja i samog Putina.

On je, kako smatra Niksi, sigurno bio spreman da potroši svoj novac na pokušaje da se okonča sadašnji režim u Moskvi.

Živeo je pod ozbiljnim merema obezbeđenja, imajući u vidu da je bio meta više pogušaja atentata, na koje ga je upozoravala i britanska obaveštajna služba.

Rusija je zahtevala ekstradiciju Berezovskog, ali je taj zahtev odbijen, uz obrazloženje da tamo ne bi imao fer suđenje. Berezovski je do sada nekoliko puta pokušao da se ubije

Itar-Tas navodi da je beživotno telo biznismena pronađeno u njegovoj kući na periferiji kod grada Askota, nedaleko od Londona.

Ruska državna agencija navodi da pravosudni organi Rusije do sada nisu zvanično obavešteni iz Londona o smrti Berezovskog, protiv kog se u Rusiji vode krivične istrage i za kojim je raspisana međunarodna poternica.

Itar-Tas podseća da je vođeno nekoliko istraga i da postoji nekoliko krivičnih predmeta u kojima figurira Berezovski, između ostalog povodom mahinacija sredstvima Aeroflota 1999. godine zbog čega je kažnjen u odsustvu na šest godina zatvora, za prisvajanje imovine kompanije AvtoVAZ i SbS-AGRO, a optužen je i za pozivanje na organizovanje masovnih nereda.

Glavno tužilaštvo Rusije saopštilo je 2010. godine da su sudovi Rusije i Švajcarske izrekli pet presuda Berezovskom i njegovim pomagačima, koje su postale pravnosnažne.

Tužilaštvo je, navodi agencija, bezuspešno zahtevalo njegovu ekstradiciju, ali je sud u Londonu nekoliko puta odgovarao negativno, navodeći da je Berezovski 2003. godine dobio politički azil.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Boris Berezovski pronađen mrtav u svojoj kući u Londonu

Izvor: Blic, 23.Mar.2013

Izgnani ruski oligarh Boris Berezovski (67), koji je 2000. godine dobio azil u Velikoj Britaniji, nađen je danas mrtav u kupatilu svog doma u Londonu, javlja britanska televizija "Skaj"...Ruski "Kanal jedan" preneo je da je Berezovski pretrpeo nekoliko srčanih udara tokom protekle nedelje. Prema izveštaju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.