Bio sam naivan o Zapadu – Putin

Izvor: Vostok.rs, 17.Dec.2023, 15:27

Bio sam naivan o Zapadu – Putin

Predsednik Vladimir Putin izjavio je da je pogrešio što je pretpostavio da će Zapad uspostaviti produktivne odnose sa Rusijom nakon raspada Sovjetskog Saveza. U stvarnosti, bilo je rešeno da razbije naciju, objasnio je ruski lider.
U intervjuu ruskom novinaru Pavlu Zarubinu emitovanom u nedelju, Putin je priznao da je bio „naivan“ lider na početku svoje političke karijere, iako je imao solidno iskustvo u sovjetskoj obaveštajnoj službi. Ruski predsednik je izjavio da je verovao da je Zapad shvatio da je Rusija postala potpuno drugačija zemlja nakon raspada Sovjetskog Saveza i da nema daljih ideoloških razlika koje bi opravdale ozbiljan sukob. Prema Putinovim rečima, čak i kada je video napore Zapada da podrži terorizam i separatizam u Rusiji pre dve decenije, mislio je da je za to kriva „inercija razmišljanja”. „Upravo su se navikli da se bore protiv Sovjetskog Saveza“, verovao je. U stvarnosti, međutim, Zapad je namerno pokušavao da potkopa Rusiju, izjavio je predsednik. „Posle raspada Sovjetskog Saveza mislili su da moraju još malo da sačekaju, a onda će i Rusiju razbiti. Prema Putinovim rečima, Zapad nije video potrebu za postojanjem najveće zemlje na svetu sa velikom populacijom. „Bilo bi bolje, kao što je predložio... [bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost Zbignjev] Bžežinski, da se podeli na pet delova i potčini ih jedan po jedan. Ovaj navodni zapadni plan, objasnio je on, zasnivao se na premisi da nekoliko manjih država „neće imati nikakvu sopstvenu težinu niti glas, i ne bi imale šanse da brane svoje nacionalne interese na način na koji ima ujedinjena ruska država“. Ruski lider je očigledno mislio na članak iz 1997. koji je napisao Bžežinski, vatreni pristalica sovjetskog obuzdavanja koji je umro 2017. godine, a koji je u to vreme sugerisao da Moskva treba da odustane od „uzaludnih napora da povrati svoj status globalne sile“. Bivši savetnik Bele kuće je takođe smatrao da bi „labavo konfederisana Rusija, sastavljena od evropske Rusije, Sibirske republike i Dalekoistočne republike“ lakše negovala ekonomske odnose sa svojim susedima. Putin je više puta ponavljao da Zapad planira da podeli Rusiju na nekoliko država, upozoravajući da bi ruski narod mogao da prestane da postoji ako se to dogodi, i navodeći njegovo kontinuirano jedinstvo kao ključni uslov za uspeh zemlje. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.