Ban Ki Mun se sastao sa Putinom u Moskvi

Izvor: Blic, 20.Mar.2014, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Ki Mun se sastao sa Putinom u Moskvi

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun sastao se danas u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i izrazio "duboku zabrinutost" zbog najnovijih događaja u Ukrajini i Rusiji.

Generalni sekretar svetske organizacije istakao je da je Rusija jedan od svetskih lidera i značajnih međunarodnih aktera i zahvalio Putinu na mogućnosti da se sa njim lično sastane, iako su ovih dana više puta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razgovarali telefonom.

Ban će sutra posetiti i Kijev kako bi u iznalaženju mirnog rešenja ohrabrio sve strane umešane u krizu vezanu za Ukrajinu i region Krima, za koji zapadne zemlje tvrde da ga je Rusija nezakonito pripojila svojoj teritoriji.

Banov glavni zadatak je da pokrene direktan dijalog Moskve i Kijeva kako bi bile usaglašene konkretne mere koje će utrti put ka diplomatskom rešenju, rekao je njegov portparol Farhan Hak.

Ban veruje da se svet nalazi na raskršću i da je, uprkos veoma kompleksnoj situaciji u proteklih nekoliko dana, put ka mirnom rešenju i dalje otvoren.

Prvi čovek UN će se danas u Moskvi sastati i sa šefom diplomatije Sergejem Lavrovim i drugim visokim ruskim zvaničnicima, kao i sa članovima Posmatračke misije UN za ljudska prava i predstavnicima civilnog društva, rekao je Banov portparol Hak.

Ban će sutra otputovati u Kijev, gde će razgovarati sa vršiocem dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandrom Turčinovim, premijerom Arsenijem Jacenjukom i drugim zvaničnicima.

Otkako je izbila kriza u Ukrajini, generalni sekretar i drugi zvaničnici UN konstantno pozivaju na rešenje koje bi bilo vođeno načelima Povelje svetske organizacije i koje bi uvažavalo jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Moskva,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ban Ki Mun: Putin je bio i ostaće važan partner UN

Izvor: Vostok.rs, 21.Mar.2014, 10:09

21.03.2014. -..Generalni sekretar UN, Ban Ki Mun nazvao je svoj sastanak sa predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom konstruktivnim i produktivnim...Ovo je generalni sekretar izjavio danas na pres konferenciji u Moskvi, gde je stigao kako bi razgovarao o situaciji ujedinjenja Krima sa Rusijom...''Predsednik...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.