Austrija i zvanično u Južnom toku

Izvor: B92, 24.Apr.2010, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija i zvanično u "Južnom toku"

Beč -- Ruski premijer Vladimir Putin i austrijski kancelar Verner Fajman potpisali su međudržavni sporazum o izgradnji gasovoda "Južni tok" kroz Austriju.

Potpisani bilateralni dokument će, kako je naglašeno, biti pravni okvir za izgradnju deonice preko Austrije, a potpisali su ga i ministar energetike Rusije Sergej Šmatko i ministar privrede Austrije Rajnhold Miterlener.

Miterlener je rekao da će ovaj sporazum poboljšati bezbednost snabdevanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gasom i ojačati ulogu Austrije kao centralne trgovinske i skladišne tačke za gas.

Osnovni sporazum o realizaciji projekta „Južni tok" kroz Austriju potpisali su i Aleksej Miler ispred ruskog Gasproma i generalni direktor austrijske naftne kompanije OMV Volfgang Rutensdorfer.

Prema sporazumu, koji ima rok važenja od 30 godina, „Južni tok" treba da se priključi na gasna skladišta Baumgarten i Arnoldštajn u Austriji. Prema najavi Ministarstva privrede, predviđena je mogućnost da i Austrija crpi gas iz ovog gasovoda.

„Južni tok", kojim Rusija želi da zaobidje Ukrajinu, treba da bude pušten u pogon 2015.godine i imaće godišnji kapacitet od 63 milijardi kubnih metara, odnosno pokriće oko 35 odsto ruskog izvoza gasa u Evropu.

Rusija je sporazume o "Južnom toku" dosad potpisala sa šest zemalja - Srbijom, Bugarskom, Mađarskom, Grčkom, Hrvatskom i Slovenijom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.