Austrija i Rusija potpisuju sporazum o Južnom toku

Izvor: S media, 24.Apr.2010, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija i Rusija potpisuju sporazum o "Južnom toku"

Ruski premijer Vladimir Putin počeo je danas radnu posetu Austriji, tokom koje treba da ozvaniči medjudržavni sporazum o saradnji u izgradnji i eksploataciji gasovoda "Južni tok".

Planirano je i potpisivanje osnovnog sporazuma o saradnji "Gasproma" i austrijske energetske kompanije OMV, koje će biti neposredni izvršioci tog projekta, prenele su ruske agencije.

Austrijska vlada usvojila je početkom ove sedmice državni sporazum sa Rusijom o učešću u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << gasovodu „Južni tok", koji sadrži pravni okvir za realizaciju dela projekta koji ide preko Austrije.

Ovaj dokument predvidja izgradnju deonice gasovoda kroz Austriju, i ograničen je na 30 godina.

Gasovod će imati godišnji kapacitet od 63 milijardi kubnih metara, što znači da će pokriti oko 35 odsto ruskog izvoza gasa u Evropu. U upotrebu treba da bude pušten 2015. i i koštaće oko 25 milijardi evra.

Rusija je sporazume o "Južnom toku" dosad potpisala sa šest zemalja: Srbijom, Bugarskom, Madjarskom, Grčkom, Hrvatskom i Slovenijom.

"Južni tok" treba da se priključi na postojeće stanice Baumgarten i Arnoldštajn, a sporazumom je predvidjena mogućnost dostavljanja gasa preko "Južnog toka" Austriji, potvrdilo je ranije austrijsko Ministarstvo privrede.

Ruski premijer Putin, koji je danas počeo trodnevnu radnu posetu Austriji i Italiji, u Beču treba da razgovara sa austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom, ka i sa predsednikom te zemlje Hajncom Fišerom.

Očekuje se da će predsednici ruske i austrijske vlade u razgovorima razmotriti širok spektar pitanja vezanih za bilateralnu ekonomsku saradnju, pre svega u oblasti energetike.

Jedna od tema razgovora dvojice premijera će biti i saradnja u oblasti saobraćaja budući da se razmatra mogućnost realizacije multilateralnog projekta izgradnje pruge širokog koloseka ruskog tipa od Košica u Slovačkoj preko Bratislave do Beča, kojom bi se železnički sistemi na prostoru centralne Evrope povezali preko Rusije sa jugoistočnom Azijom.

Trenutna ekonomska saradnja Rusije i Austrije u svim oblastima je veoma intenzivna. Robna razmena je u prethodnim godinama imala stalnu tendenciju rasta, što važi i za austrijske investicije u rusku privredu, čiji je obim u 2009. godini, prema preliminarnim podacima, dostigao 4,5 milijadi dolara.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.