Aleksis i Aleksandar

Izvor: Politika, 01.Jul.2015, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aleksis i Aleksandar

Ako ne računamo Srbe u desetodnevnom rasejanju koji letuju u Halkidikiju, te verovatno, kad razmišljaju o Aleksisu Ciprasu, podižu jedan od prstiju, verovatno srednji, zbog ispražnjenih prodavnica i rasta cena, što je uobičajeni manir aristotelovaca kad god izbije kriza, Srbi u otadžbini obožavaju mladog grčkog premijera. Ne, doduše, kao Vladimira Putina. Ali kao njegovu prvu pratilju, sasvim sigurno.

Kao simbol otpora nemačkom ekonomskom ekspanzionizmu i restriktivnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << merama štednje, Cipras ne izaziva samo nadu u očima Borislava Stefanovića i komesara Jove Bakića nego i čitavog mnoštva političara koji bi da zauzmu upražnjeno mesto na levici. Cipras osvaja simpatije običnog sveta, koji je, prema mnogim istraživanjima, većinski opredeljen protiv Evropske unije, koju, valjda se to razume, predstavlja frau Angela.

Međutim, u ovdašnjem obožavanju Ciprasa postoji uobičajena politička i ideološka konfuzija, koja nam je svojstvena kao što je Grcima svojstveno da se, u pravilnim istorijskim razmacima, enormno zadužuju. Teško je razumeti logiku, što je još jedno grčko zaveštanje – uz dugove i antičke drame – toga što sa jedne strane volimo antinemačku pobunu radikalnog levičara, a istovremeno većinski podržavamo nekadašnjeg radikalnog desničara, a sada naprednog Evropljanina Aleksandra Vučića.

Mada nam je američki ambasador Majkl Kirbi, kao naciji, dao dijagnozu koja bi mogla da objasni takvo ponašanje, ono je zapravo dokaz da je ideologija u bavljenju politikom davno prevaziđena kategorija. Dakle, Ciprasova politika je apsolutno suprotna Vučićevoj. Dok se Aleksis nametnuo kao vođa pokreta otpora protiv Angele Merkel, dotle se Aleksandar nameće kao njegov antipod, trudeći se da se istakne kao najveći sledbenik Angeline politike u jugoistočnoj Evropi. Otuda to što će Merkelova prespavati u Beogradu ne izaziva kod Vučića oduševljenje zbog mogućnosti da i njoj da vaučer jer letuje u Srbiji već zbog toga što je to još jedna simbolička poruka da se Srbija nalazi na Angelinom putu.

Na šta u ovom trenutku računa Aleksis Cipras? Možda na to da će savršenim blefom južna braća ponovo opelješiti blagajnu evrozone, a potom navaliti i na sitniš. Naime, upravo su ispraznili i poslednji bankomat.

Ne treba biti Aristotel pa shvatiti zbog čega Aleksisova pokeraška partija života opčinjava Srbe. Posle dužeg vremena, Srbi nisu glavni akteri globalnog džumbusa, već iz svojih soba, pošto nemaju za letovanje, posmatraju kako će se završiti drama EU. I konačno – ta drama nije srpska.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.