Afrika postaje jedan od polova multipolarnog sveta

Izvor: B92, 26.Jul.2023, 09:29

"Afrika postaje jedan od polova multipolarnog sveta"

Rusija će nastaviti da pomaže afričkim zemljama u jačanju njihovog suvereniteta i aktivnijem učešću u rešavanju globalnih pitanja, poručio je Vladimir Putin.

"Danas se Afrika sve sigurnije deklariše kao jedan od polova multipolarnog sveta u nastajanju. Ovde uzimaju maha pozitivne promene u proizvodnji i poljoprivredi, u transportnoj infrastrukturi i energetskom kompleksu, zdravstvu i obrazovanju, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i drugim oblastima“, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Danas se Afrika sve sigurnije deklariše kao jedan od polova multipolarnog sveta u nastajanju. Ovde uzimaju maha pozitivne promene u proizvodnji i poljoprivredi, u transportnoj infrastrukturi i energetskom kompleksu, zdravstvu i obrazovanju, kao i drugim oblastima“, ocenio je ruski lider.

Kako je dodao, važno je što je poslednjih godina saradnja Rusije sa Afrikom dostigla novi nivo.

"Nameravamo i dalje da je razvijamo: da podstičemo trgovinu, investicije, produbljujemo saradnju, zajedno radimo na pitanjima kao što su borba protiv siromaštva, obuka savremenih kadrova, osiguravanje prehrambene bezbednosti, klimatske promene. Naravno, nastavićemo da na svaki mogući način pomažemo afričkim partnerima u jačanju nacionalnog i kulturnog suvereniteta, u aktivnijem učešću u rešavanju regionalnih i globalnih pitanja“, navodi se u pozdravu Putina učesnicima i gostima ekonomskog i humanitarnog foruma "Rusija-Afrika“.

Takođe se navodi da Rusija podržava težnje afričkih zemalja ka socijalnoj i ekonomskoj stabilnosti i napretku.

Putin je izrazio uverenje da će forum dati dodatni podsticaj političkoj i humanitarnoj saradnji Rusije i afričkih zemalja na duže staze, da će postati važan događaj u rusko-afričkim odnosima i da će im dati još kompleksniji, sveobuhvatniji karakter.

Drugi samit i ekonomsko-humanitarni forum "Rusija-Afrika“ biće održan 27-28. jula u Sankt Peterburgu. Sputnjik je medijski partner događaja. Očekuje se da će se ruski lider uoči samita sastati sa delegacijom Etiopije, kao i sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem.

Danas u Sankt Peterburg stižu šefovi afričkih delegacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.