A produžetak? Lavrov: Dobili smo pismo. Prostudiraćemo. U svakom slučaju, lepa vam je haljina

Izvor: B92, 25.Apr.2023, 08:38

A produžetak? Lavrov: "Dobili smo pismo. Prostudiraćemo. U svakom slučaju, lepa vam je haljina"

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poslao je pismo predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, predloživši mu produžetak sporazuma o žitaricama.

Gutereš je predložio Putinu "put napred, koji ima za cilj popravljanje, proširenje i produženje" dogovora o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, rekao je zamenik portparola Ujedinjenih nacija Farhan Hak.

Gutereš je zamolio ruskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da pismo uruči Putinu, naveo je Hak u saopštenju posle susreta Gutereša i Lavrova u Njujorku.

Rusija je nagovestila da neće dozvoliti produžetak Sporazuma o žitaricama koji ističe 18. maja, a kao razlog navodi to što ruski deo sporazuma o izvozu ruskih žitarica i veštačkog đubriva nije ispunjen, preneo je Rojters.

Hak je rekao da se u pismu Putinu uzimaju u obzir nedavno iznete pozicije obe strane i rizici zbog kojih može da dođe do globalne nestašice hrane.

On je naveo da su slična pisma poslata Ukrajini, kao i Turskoj, koja je bila inicijator ovakvog sporazuma.

Tokom sastanka sa Lavrovim, Gutereš je primio k znanju ruske primedbe o implementaciji sporazuma.

"Gutereš je pružio detaljan izveštaj o napretku koji je već postignut i ponovio je posvećenost UN da nastavi da rešava preostala pitanja", preneo je Hak.

Lavrov se nalazi u Njujorku kako bi predsedavao sednicama Saveta bezbednosti UN, s obzirom na to da je Rusija predsedavajuća ovog meseca.

Kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama Džang Đun rekao je novinarima da bi Peking voleo da se sporazum nastavi.

"Naravno, to bi bilo korisno za ceo svet", rekao je Džang.

Britanska novinska agencija navodi da je, po sporazumu, Kina najveći uvoznik ukrajinskog žita.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je, posle susreta sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijom Guterešom, da je dobio pismo od njega sa idejama o punoj implementaciji sporazuma o žitaricama, kao i da će Moskva prostudirati sadržaj pisma.

Pismo je upućeno ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, a Lavrov je rekao da će mu ga uručiti.

"Generalni sekretar govorio je o naporima koje čini da se pokrene ruski deo dogovora, koliko god je moguće. Do sada, taj napredak, iskreno, nije baš vidljiv. On nam je preneo svoje zamisli u pismu, odnosno, ideje kako da se sprovede sve to u delo", rekao je Lavrov.

"Naravno, pismo se mora prostudirati. Kako sam već rekao, a bio sam iskren i sa Guterešom, nismo videli želju zapadnih zemalja da zaista ispune ono što je potrebno da bi se uspešno implementirala inicijativa generalnog sekretara o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine i Ruske Federacije", istakao je Lavrov, preneo je TASS.

Sporazum o žitaricama između Ukrajine i Rusije, uz posredstvo Turske i UN, ističe 18. maja, a zasad nema naznaka da će biti produžen, jer ruska strana ističe da se deo sporazuma koji se tiče izvoza ruskih žitarica i veštačkog đubriva ne sprovodi.

Ruska novinska agencija navodi da je Lavrova, kada je išao na sastanak sa Guterešom, novinarka Rojtersa upitala da kaže nešto o sporazumu o žitaricama.

Ruski ministar je stao ispred novinarke, ali samo da je pohvali zbog izbora odeće.

"Lepa vam je haljina", odgovorio je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.