Sve izvesnije ukidanje viza

Izvor: B92, Tanjug, 11.Jun.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve izvesnije ukidanje viza

Brisel, Beograd, Hag -- Evropska komisija će pre letnjih odmora predložiti da se Srbiji ukinu vize, kaže Oli Ren. Vladajuće holandske stranke podržale viznu liberalizaciju.

Evropska komisija će pre letnjih odmora predložiti da se Srbiji i još nekim zemljama zapadnog Balkana ukinu vize, izjavio je komesar za proširenje Oli Ren. Posle sastanka sa ministrom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vukom Jeremićem, Ren je rekao da će 2009. biti godina ukidanja viza za države koje su ispunile uslove iz mape puta.

Ukidanje viza Evropske unije, za putovanja državljana Srbije sve je izvesnije da će se desiti do kraja ove godine, potvrdio je komesar za proširenje Oli Ren.

Uz očekivanje da će do letnjih odmora, koji u Briselu počinju 1. avgusta, Evropska komisija preporučiti ukidanja viza, Ren je istakao da je ostalo još nekoliko tehničkih pitanja koja bi uskoro trebalo da budu rešena.

"Još nas čeka izvestan tehnički posao između Komisije i zainteresovanih zemalja, ali radimo na tome kako bi preporuka bila data pre letnjih odmora. Ostaju još da se razmotre tehnički detalji vezani za bezbednost, koji će biti na dnevnom redu sutrašnjeg sastanka predstavnika Evropske komisije i Srbije”, najavio je Ren.

"Na tom sastanku ćemo pokušati da rešimo te preostale izazove, ali uveren sam da ćemo moci uskoro da preporučimo bezvizni režim za Srbiju”, očekuje on.

Šef diplomatije Srbije nada se viznoj liberalizaciji do kraja tekuće godine.

"Nadam se da ćemo Oli i ja videti kraj ovog procesa u 2009. Ovo je ta godina i nastavićemo da ulažemo sav naš trud, kao što smo i do sada činili, i učinimo da to postane realnost za građane zapadnog Balkana”, kazao je Jeremić.

Evropski komesar ističe da je Srbija bila konstruktivan i pouzdan partner u sprovođenju "mape puta” - programa mera za stavljanje zemalja regiona na belu šengensku listu.

Brisel, prema njegovim rečima, želi da ostvari taj cilj ove godine kako bi bila ojačana evropeizacija društva u Srbiji, ali i kako bi se pokazalo da se vodi briga o Srbiji i njenim građanima.

"Srbija je bila veoma proaktivan, konstruktivan i pouzdan partner. Ako Srbija nastavi u takvom konstruktivnom duhu, sigurno će ojačati šanse za pozitivnu preporuku Savetu Evropske unije”, poručuje Ren.

"Posle prve runde konsultacija sa zemljama članicama krajem maja, njihova prva reakcija je bila veoma pozitivna i konstruktivna i nadam se da ćemo uskoro objaviti preporuku za ukidanje viza. Znam da je ovo važno za obične građane Srbije i želimo da taj cilj vrlo brzo bude ostvaren”, kaže on.

Iz Brisela je saopšteno da još treba da se reše neka tehnička pitanja kako bi se građani i ministri unutrašnjih poslova članica Unije uverili da putovanje državljana Srbije bez viza neće ugroziti unutrašnju bezbednost Unije.

To, prema rečima ministra Jeremića, ne znači da će se od Beograda tražiti da prestane da izdaje pasoše kosovskim albancima

"Srbija će izdavati pasoše svim svojim građanima koji žive svugde na teritoriji Srbije. Poštovaćemo Ustav i zakone. Svi građani Srbije koji se prijave za pasoš, moći će da ga dobiju u skladu sa zakonom. To neće biti prepreka za završetak ovog procesa”, kaže Jeremić.

"Radimo blisko sa EU kada su u pitanju svi bezbednosni izazovi, ali kada se radi o političkom pitanju izdavanja pasoša tu mena nikakve sumnje. Sasvim je jasno da nema drugorazrednih građanja Srbije. Svi građani Srbije će biti tretirani jednako jer je to evropski princip”, navodi on.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije u ponedeljak bi na sastanku trebalo da razmatraju pitanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, kada će im i izveštaj o saradnji Beograda sa Hagom podneti tužilac Serž Bramerc.

Holandija podržava viznu liberalizaciju

Holandija će na sastanak šefova država i vlada EU otići sa stavom da treba podržati viznu liberalizaciju za građane Srbije, ali da ne treba ratifikovati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Vladajuće holandske stranke podržale su na današnjem zasedanju spoljnopolitičkog odbora ukidanje viza za Srbiju.

Dokument koji je Vlada pripremila za sastanak 19. juna, u kome se Holandija zalaže za viznu liberalizaciju, naišao je na odobravanje vladajućih parlamentarnih stranaka.

Ministar spoljnih poslova Maksim Ferhagen rekao je da će Srbija u kratkom roku ispuniti sve preostale tehničke uslove za viznu liberalizaciju i da Vlada Holandije želi da pošalje pozitivan signal građanima Srbije.

"Holandska vlada i parlament su odlučili da izađu u susret Srbiji, da ne budu samo negativni prema Srbiji, ali i da pokažu da je holandska vlada voljna da podrži proevropske snage u Srbiji”, ocenjuje holandski novinar David Jan Godfroa.

"Sada će ministar spoljnih poslova Ferhagen otići do svojih evropskih kolega kojima će, kada se o tome bude raspravljalo, reći da Holandija podržava viznu liberalizaciju za Srbiju i da za takav stav ima podršku većine u holandskom parlamentu”, kaže on.

Međutim i partije na vlasti i one u opoziciji saglasne su da Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji ne treba odmrzavati.

Stav Holandije ostaje, za sada, da do pune saradnje, to jest do hapšenja i izručenja Ratka Mladića, neće biti ni ratifikacije sporazuma u holandskom parlamentu.

"To je najbitniji razlog. On je naravno povezan sa ulogom Holandije u drami u Srebrenici. Holandski vojnici ’95. nisu bili u stanju da spreče pad enklave i ubijanje muslimana koje je usledilo”, podseća Godfroa.

"Ali to nije jedini razlog. U Evropi generalno gledano, i u Holandiji, postoje rezerve prema proširenju Unije. Postoje loši primeri Bugarske i Rumunije”, podseća on.

Vizna liberalizacija za sve građane Srbije nije se dopala partijama VVD i SP, to jest holandskim liberalima i socijalistima.

Oni smatraju da viznu liberalizaciju treba ograničiti samo na studente. U jednom trenutku član odbora iz demohrišćanske stranke čak je nazvao poslanika liberala mrziteljem Srba.

Ministri upućuju poziv Evropskoj komisiji

Šefovi diplomatija Evropske unije pozvaće u ponedeljak Evropsku komisiju da što pre pripremi predlog za ukidanje viznog režima zemljama zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, saznaje Tanjug u diplomatskim krugovima u Briselu.

Savet ministara spoljnih poslova, koji se u ponedeljak sastaje u Luksemburgu, takođe će pozdraviti izveštaj Evropske komisije o napretku dijaloga o liberalizaciji viznog režima sa Srbijom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom, navedeno je u nacrtu zaključaka pripremljenih za sastanak u Luksemburgu.

Prema oceni šefova diplomatija, izveštaj Evropske komisije odražava jasan napredak tih zemalja u ispunjavanju uslova iz mape puta za liberalizaciju viznog režima.

S tim u vezi, Savet ministara EU pozvaće Evropsku komisiju da što je pre moguće predstavi pravni predlog za amandman regulative 539/2001, u cilju ukidanja viza do kraja 2009. onim zemljama koje su ispunile preduslove.

Inače, ministri EU će još jednom istaći, uzimajući u obzir regionalnu dimenziju liberalizacije viznog režima za zapadni Balkan, značaj za sve zemlje pogođene restrikcijama da im se što pre ukinu vize.

Uz Makedoniju, velike šanse za dospevanje na belu šengensku listu imaju Srbija i Crna Gora, dok ostale zemlje nisu još na nivou potrebnom za liberalizaciju viznog režima.

Zemlje članice EU ukidanjem viza Srbiji žele Beogradu da upute pozitivan signal zbog dosadašnjeg napretka na putu ka evropskoj integraciji i saradnji s Haškim tribunalom, zbog čega je gotovo izvesno da će od iduće godine srpski građani moći slobodno da putuju kroz države Unije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Holandija za ukidanje viza?

Izvor: Radio 021, 11.Jun.2009

Parlament Holandije, države koja uporno uslovljava dalji nastavak evro-integracija Srbije punom saradnjom sa Haškim tribunalom, danas bi, prema nezvaničnim informacijama, mogao da odobri ukidanje viza za građane Srbije. Istovremeno, posle najave da će Evropska komisija predložiti da se krajem...

Nastavak na Radio 021...

Ukidanje viza EU do kraja 2009.

Izvor: NaDlanu.com, 11.Jun.2009

BRISEL, 11. juna 2009. (Beta) - Evropski komesar Oli Ren izjavio je u četvrtak u Briselu da će 2009. biti godina ukidanja viza Evropske unije za putovanja državljana Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana koje budu ispunile uslove za viznu liberalizaciju. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Preporuka za beli šengen u julu?

Izvor: Danas, 11.Jun.2009

Nadam se da će Evropska komisija do letnje pauze dati preporuku o ukidanju viza zemljama koje su ispunile sve uslove za to - izjavio je juče evropski komesar za proširenje Oli Ren posle sastanka s ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem.

Nastavak na Danas...

Holanđani popuštaju pred Srbijom

Izvor: Kurir, 12.Jun.2009, 06:37

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i komesar EU za proširenje Oli Ren izrazili su u Briselu nadu da će 2009. biti godina ukidanja viza za Srbiju. Prema Renovim rečima, Srbija je bila konstruktivan, aktivan i pouzdan partner u ispunjavanju obaveza s mape puta za viznu liberalizaciju. -...

Nastavak na Kurir...

Liberalizacija nadohvat ruke

Izvor: Glas javnosti, 12.Jun.2009

BRISEL - Komesar Evropske unije za proširenje Oli Ren i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu izrazili su nadu da će ove godine biti ukinute vize građanima Srbije. „Nadam se da će Evropska komisija dati preporuku o ukidanju viza do letnje...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.