Ukidanje viza Srbiji   izvesno, SSP i dalje na ledu

Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 12.Jun.2009, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukidanje viza Srbiji izvesno, SSP i dalje na ledu

Srbija će najverovatnije dobiti zeleno svetlo da od naredne godine njeni građani putuju bez viza. To je juče potvrdio evropski komesar Oli Ren, a pozitivan signal je i odluka holandskog parlamenta kojom se Holandija konačno priključila stavu većine u EU o viznoj liberalizaciji. Srpski ministar policije Ivica Dačić kaže za „Blic" da je dobio uveravanja da će u julu Evropska komisija predložiti odluke „na korist građanima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbije". Međutim, za odmrzavanje stava o SSP i dalje je uslov potpuna saradnja bije sa Tribunalom u Hagu.



U Briselu je danas sastanak visokih službenika Vlade Srbije i Evropske komisije na kome će se sagledati ispunjeni kriterijumi za viznu liberalizaciju.

- Evidentno je da je Evropska komisija u svom izveštaju dala pozitivnu ocenu o pređenosti mape puta, ali sada treba razjasniti sve detalje vizne liberalizacije. Trenutno smo u fazi kada vizna liberalizacija nije političko pitanje već je sve u domenu policije i pravosuđa, jer treba dati dovoljno čvrste argumente da neće biti ilegalnih migranata, prelivanja kriminala, a što najviše brine policiju pojedinih članica EU - kaže za „Blic" Ivica Dačić. On dodaje da u utorak ima sastanak sa švedskim ministrom unutrašnjih poslova.

Omekšani stav Holandije, a koji je juče usvojio tamošnji parlament, o mogućnosti ukidanja viza, ali i dalje insistiranje na izručenju Ratka Mladića kao uslovu za SSP, biće iznet i na predstojećem ministarskom skupu 15. i 16. juna i samitu EU 19. juna, u Luksemburgu.

Evropski komesar Oli Ren izjavio je juče u Briselu da će 2009. biti godina ukidanja viza EU za putovanja državljana Srbije i drugih zemalja zapadnog Balkana koje budu ispunile uslove za viznu liberalizaciju. Ren je posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem istakao da je „Srbija bila konstruktivan i pouzdan partner" u sprovođenju „mape puta - programa mera" za stavljanje zemalja regiona na „beli šengenski spisak" EU. On je dodao i da će EK „pre letnjih odmora" predložiti Savetu ministara EU viznu liberalizaciju za Srbiju. Jeremić je naglasio da je siguran da će se to i ostvariti ove godine.

Međutim, vizna liberalizacija i odmrzavanje SSP su procesi koji se odvijaju na dva odvojena koloseka. Milica Delević, šefica vladine Kancelarije za evropske integracije, kaže za „Blic" da što je više prihvaćen stav u evropskim zemljama da Srbija radi sve što je u njenoj moći, to će stav Holandije kada je reč o SSP biti teže održiv.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.