Izvor: RTS, 11.Jun.2009, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vizna liberalizacija do kraja godine

Ova godina će biti godina ukidanja viza za građane Srbije, ocenili u Briselu šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i evropski komesar za proširenje Oli Ren. Komitet za evropske poslove holandskog parlamenta podržao spremnost vlade da sa drugim zemljama EU razmotri ukidanje viza građanima Srbije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić boravi u poseti Briselu, gde se sastao sa evropskim komesarom za proširenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Olijem Renom.

Komitet za evropske poslove holandskog parlamenta podržao je spremnost vlade u Hagu da sa drugim zemljama EU razmotri ukidanje viza građanima Srbije, ali i nepromenjem vladin stav da je za približavanje Beograda EU neophodna puna saradnja s Haškim tribunalom.

Takav stav, koji je potvrđen na današnjoj raspravi u Komitetu, Vlada Holandije će zauzeti na predstojećem ministarskom skupu 15. i 16. juna i samitu EU 19. juna, u Luksemburgu.

U dokumentu Vlade o kojem je raspravljao Komitet za evropska pitanja, a koji je poslanicima obrazložio ministar spoljnih poslova Maksim Ferhagen, navodi se da glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc u izveštaju Savetu bezbednosti UN nije ocenio da Srbija u potpunosti sarađuje s Tribunalom, ali da jeste načinila napredak u saradnji.

Vlada u Hagu, kako piše u dokumentu, svesna je da se velika većina članica EU zalagala da se Srbiji odobri dodatno približavanje Uniji i pre Bramercovog izveštaja, podnetog 4. juna, kao i da će od Holandije i Belgije biti očekivano da se, posle ocene tužioca o napretku saradnje Beograda, pridruže većini.

"Nadam se da će Evropska komisija dati preporuku o ukidanju viza za zemlje koje su ispunile uslove iz 'mape puta' do letnje pauze," izjavio je Ren.

Prema Renovim rečima, Srbija je bila "konstruktivan, aktivan i pouzdan partner u ispunjavanju obaveza iz mape puta za viznu liberalizaciju".

Ren je naveo da će se o preostalim tehničkim problemima, poput bezbednosti izdavanja pasoša, razgovarati na sutrašnjem sastanku predstavnika Evropske komisije i srpskih funkcionera.

Jeremić je ponovio spremnost Srbije da nastavi evropskim putem.

"Članstvo u EU je naš strateški cilj i mi ćemo nastaviti s našim naporima bez obzira na teškoće sa kojima smo suočeni", rekao je Jeremić.

Taj proces je validan, institucije vredno rade na ispunjavanju kriterijuma, dodao je šef srpske diplomatije.

"Poslednji put je kao problem pokrenuto pitanje efikasnosti parlamenta, danas je parlament jedna od najefikasnijih institucija. Sve institucije u Srbiji veoma ozbiljno shvataju prioritet integracije u EU", istakao je ministar Jeremić.

Šef srpske diplomatije je rekao da će Beograd nastaviti da izdaje pasoše svim građanim Srbije koji se pridržavaju zakona.

"Veoma blisko radimo sa Evropskom unijom na pitanjima koja se tiču bezbednosti, vezano za izdavanje pasoša i na prevazilaženju tehničkih pitanja. Kada je reč o političkoj dimenziji nema građana druge klase u Srbiji, jer je to evropski put," istakao je Jeremić.

Jeremić je radnu posetu Briselu počeo razgovorom sa predsednikom Evropskog parlamenta Hansom Peteringom.

Kako je najavljeno, Jeremić će se u toku dana sastati i sa ministrom inostranih poslova Belgije Karelom de Guhtom.

Savet ministara za ukidanje viza

Šefovi diplomatija Evropske unije pozvaće u ponedeljak Evropsku komisiju da što pre pripremi predlog za ukidanje viznog režima zemljama zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, saznaje Tanjug u diplomatskim krugova u Briselu.

U nacrtu zaključaka, pripremljenih za sastanak Saveta ministara u ponedeljak u Luksemburgu, navodi se da izveštaj Evropske komisije reflektuje jasan napredak zemalja zapadnog Balkana u ispunjavanju uslova iz mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Uz Makedoniju, velike šanse za ukidanje viza imaju Srbija i Crna Gora, dok ostale zemlje nisu još na nivou potrebnom za liberalizaciju viznog režima.

Zemlje članice EU ukidanjem viza Srbiji žele Beogradu da upute pozitivan signal zbog dosadašnjeg napretka na putu ka evropskoj integraciji i saradnji s Haškim tribunalom, zbog čega je gotovo izvesno da će od iduće godine srpski građani moći slobodno da putuju kroz države Unije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.