Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Sep.2019, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici najviše o Kosovu i Metohiji

U raspravi o ukidanju viza za diplomtske i službene pasoše Paragvaju, Mjanmaru i Dominikanskoj Republici kao i ukidanju svih viza Surinamu, poslanici Skupštine Srbije uglavnom su govorili o Kosovu i o saradnji sa različitim zemljama u rešavanju tog pitanja.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević istakao je da su spoljnopolitički prioriteti Srbije i dalje nastavak borbe >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za odbranu Kosova kao nacionalnog interesa, nastavak pregovora sa Evropskom unijom o prijemu u članstvo, vojna neutralnost ali i jačanje ekonomskih i trgovinskih odnosa sa tradicionalno prijateljskim zemljama.

"Sa ovakvim državama treba graditi bratske odnose poverenja i poštovanja ali i svestrane saradnje jer te države manifestuju sebe kao graditelje pravdenijeg međunarodnog poretka", istakao je Milićević.

On je dodao da danas nije lako braniti Srbiju u svetu i da to mogu samo hrabri ljudi poput Ivice Dačića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali da je to dužnost svih poslanika.

On je dodao da nije dovoljno da kažete "Kosovo je Srbija", ali da ova generacija političara ne može ni da zabija glavu u pesak i nema pravo da ostavlja to pitanje generacijama koje dolaze.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Milorad Mijatović rekao je da 65 odsto izvoza ide u EU i da isto tako najveći broj investicija dolazi iz EU, ali to što su evropske integracije prioritet , ne znači da Srbija treba da zapostavlja ostale.

On je dodao da pitanje Kosova ne ne možemo rešiti bez dijaloga i pomoći velikih sila, ali treba očuvati i nasleđe Pokreta nesvrstanih jer se svet svakodnevno menja a u mnogim zemljama Afrike i Azije Srbija i danas ima snažan uticaj.

Aleksandar Šešelj iz Srpske radikalne stranke (SRS) istakao je da Srbija treba konačno da napusti put Evropskih integracija i okrene se saradnji sa tradicionalnim partnerima poput Rusije i Kine.

Šešelj je podsetio da je Evropska unija tražila izručenja haškom tribnala, početa dijaloga Beograda i Prištine, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Briselski sporazum, a sada traže pravno obavezujući sporazum Srbije i Kosova i to ne kao zamenu za članstvo, već za nastavak pregovora sa EU.

On je pozvao Vladu da se opredeli i pitao zašto diplomatija radi na povlačenju priznanja, ako će na kraju pristati da Kosovo i Metohija budu član Ujedinjenih nacija.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković rekao je da će podržatu predloge sporazuma i čestitao ministru Dačiću i predsedniku Vučiću na svemu što su uradili u spoljnoj politici i na povlačenju priznanja i na privlačenju velikog broja investitora. Opoziciju je pozvao na postizanje jedinstva kad je reč o očuvanju Kosmeta kao što su Albanci na Kosovu saglasni oko nezavisnosti.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.