Odbor za civilne slobode Evropskog parlamenta podržao bezvizni režim za Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2018, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor za civilne slobode Evropskog parlamenta podržao bezvizni režim za Kosovo

Odbor za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove (LIBE) Evropskog parlamenta, usvojio je danas preporuku o viznoj liberalizaciji za građane Kosova.

Odbor je sa 30 glasova "za" i 10 "protiv" glasao je za početak pregovora sa Evropskim savetom i Evropskom komisijom o uključivanju Kosova u bezvizni režim sa EU.

"Vizna liberalizacija ne omogućava samo kontakte među ljudima, kulturološku, obrazovnu i poslovnu razmenu, ona pomaže i smanjenju ilegalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << migracije i zaustavljanju kriminala", poručila je izvestilac za viznu liberalizaciju za Kosovo u EP Tanja Fajon.

Ona je podsetila da je Evropska komisija letos zvanično potvrdila ispunjenost svih uslova od strane Prištine.

Da bi vizna liberalizacija za Kosovo stupila na snagu, posle preporuke LIBE, mora biti usvojena i na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta.

Ukoliko dobije prostu većinu glasova u Evropskom parlamentu, predlog o viznoj liberalizaciji za Kosovo ide na odlučivanje u Savet ministra unutrašnjih poslova EU.

Tu je neophodno da predlog bude podržan kvalifikovanom većinom glasova kako bi konačno i stupio na snagu.

Jednom kada Evropski parlament i Savet EU usvoje ovaj predlog, što se ne očekuje pre kraja godine, građani sa Kosova će moći da bez viza putuju i do 90 dana borave u zemljama potpisnicama Šengenskog sporazuma sporazuma.
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.