NEOPROSTIV FAUL Stručnjaci o liberalizaciji viza za tzv. Kosovo: Obesmišljavaju naše poverenje u evropsku demokratiju!

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Apr.2023, 21:48

"NEOPROSTIV FAUL" Stručnjaci o liberalizaciji viza za tzv. Kosovo: Obesmišljavaju naše poverenje u evropsku demokratiju!

Pitanje članstva tzv. Kosova u Savet Evrope našlo se pred Komitetom ministara na insistiranje Nemačke.

Ukidanje viza za građane južne srpske pokrajine koji putuju u EU predložila je Evropska komisija u decembru, na osnovu procene da je KiM postiglo značajan napredak u svim oblastima mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Sutra će biti održana ceremonija potpisivanja pravnog akta gde će učestvovati predstavnici EP i Saveta ministara EU >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << .

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da neće dozvoliti da se "konstruktivnost Srbije posmatra kao slabost i to baš povodom 20 godina od prijema Srbije u Savet Evrope i upitao kako je moguće da 10 godina posle potpisivanja Briselskog sporazuma i odbacivanja obaveza da formira ZSO, tzv. Kosovo treba da bude nagrađeno početkom procedure za njihov prijem dodajući da je to neoprostiv faul."

Zašto je u ovom trenutku Evropski parlament bez glasanja doneo ovakvu odluku? Na ova, ali i mnoga druga pitanja o ovoj temi govorili su gosti "Usijanja" na Kurir TV prof. Boris Bratina, Filozofski fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Dragoljub Kojčić, politički filozof.

Bratina je rekao kako Brisleski sporazum nije bio smišljen sa idejom da će ikada od njega zavisiti budućnost srpskog naroda na KiM pa je odlično uporedio sa filozofskim delom koje nosi naziv Razaranje uma.

- Ovo je svakako nagrada. Ako uzmemo u obzir samo poslednjih šest meseci, primetićemo da su povećali intezitet nasilja, ali i da nisu ispunili niti jednu tačku Briselskog sporazuma koja se odnosi na ZSO, onda znači da je nagrađeno viznom liberalizacijom upravo nasilje koje sprovode. Ako biste me pitali kako je sada na Kosovu, rekao bih vam da nije nikad bilo ovako loše. Kosovo i Metohija počinju da liče na varšavski geto. Neko može da nagrađuje svoje poslušnike, neko ih je nagrađivao i ranije, pa to može da radi i sad. Celokupna situacija, ali ne samo na Kosovu, već za sve sprske države savršeno se podudara sa naslovom jedne filozofske knjige "Razaranje uma" - započeo je Bratina, pa nastavio:

- Taman se dogovorite nešto i to onda više ne važi i od vas se zahteva nešto drugo. Vi ponovo ispunite to, ali onda se ponovo nešto novo zahteva, a ono prethodno se poništava. Na taj način Albanci pokušavaju da zaokrugle Kosovo. Oni se uzdaju na pritiske na Srbiju. Briselski sporazum je teško ispunljiv. Dakle, on je bio mnogo bolje smišljen, jer 2013. godine malo ko je smislio da će taj sporazum biti nekakva osnovica za budućnost Srba na KiM.

S obzirom na to da su se za značajne dane za srpski narod događale agresije Kurtijevog režima, Kojčić je rekao da je situacija kao da postoji tajni kabinet koji tempira to:

- Zasita je situacija kao da postoji tajni kabinet koji na svome zidu ima naše verske i istorijske kalendare. Pa na osnovu toga biraju kada će isporučiti predesdnika, kada će bombardovati, itd. Međutim, s druge strane poltika Aljbina Kurtija nema nikakav sadržaj. Jedini sadržaj je zaokruživanje te umišljene državnosti Kosova, naravno nelegalne. Svakodnevno zastrašuju Srbe. Nekada su to oružane formacije, hapšenja, ali i pucanja na našu decu.

Kojčić je rekao da je ideja o liberalizaciji predložena od Evrope, ali da nije bilo glasanja, i da time kaljaju poverenje:

- Oni narodu na KiM daju viznu liberalizaciju. Teoretski je to ovako. To je predložila Evropska komisija bez glasanja. To je Evropski Parlament verifikovao, a ako Parlament za nešto služi to je onda da se to parlamentarno raspravi, pa potom i glasa. Dakle, oni to rade bez parlamentarne sesije. Time derogiraju Parlament kao instituciju, obesmišljavaju naše poverenje u evropsku demokratiju!
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Ivica Dačić

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.