Izvor: B92, Beta, Tanjug, 20.Feb.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezvizni režim Srbije i Rusije

Beograd, Moskva -- Ministri spoljnih poslova Rusije i Srbije, Sergej Lavrov i Vuk Jeremić, potpisali su u Moskvi sporazum kojim se ukidaju vize za državljane Srbije i Rusije.

Lavrov je rekao da se trgovinsko-ekonomska saradnja dve zemlje razvija brzim tempom i da je robna razmena za prošlu godinu "dostigla skoro četiri milijarde dolara". Lavrov je rekao da će danas potpisan sporazum, koji predviđa bezvizni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << režim za putovanje građana dve zemlje, doprineti povećanju robne razmene.

Iako i pored višegodišnjih nastojanja Srbija i dalje nema bezvizni režim sa zemljama Evropske unije, građani Srbije bez komplikacija mogu da putuju u više od 20 zemalja sveta, dok vize na granicama bez problema izdaje skoro isto toliko država.

Na listu zemalja koje ubuduće neće zahtevati vizu u pasošu Republike Srbije uključena je i Rusija pošto je u Moskvi danas potpisan Sporazum o uslovima putovanja državljana dve zemlje bez viza.

Prema sporazumu o bezviznom režimu između Rusije i Srbije, državljani jedne zemlje moći će da ulaze, izlaze, nalaze se u tranzitu i borave na teritoriji druge na osnovu važećih dokumenata bez vize, uz uslov da dužina njihovog neprekidnog boravka ne bude duža od 30 dana od dana ulaska.

Ministri spoljnih poslova Sergej Lavrov i Vuk Jeremić rekli su da će obe strane što pre ratifikovati sporzum kako bi stupio na snagu.

"Napredak postignut u realizaciji dogovora postignuzih na samitu u decembru potvrdio je zajednički interes naših zemalja da grade odnose strateškog partnerstva i obostranu težnju da se maksimalno iskoristi potencijal tesnih veza između naših naroda koji imaju zajedničke kulturne i duhovne korene”, kazao je Lavrov.

"Pre svega, da kažem da sam zadovoljan što smo potpisali sporazum koji će omogućiti građanima Srbije da putuju bez viza u Rusku Federaciju. Govorili smo o potpisivanju drugih međudržavnih sporazuma koji su pred nama i u nekoliko narednih meseci biće potpisano još dosta međudržavnih sporazuma, pre svega o saradnji u oblasti kulture”, najavio je Jeremić.

Gasna kriza s početka godine pokazala je neophodnost izgradnje gasovoda Južni tok, izjavio je Jeremić posle razgovora s Lavrovim.

Odgovarajući na pitanje novinara kako teku radovi u realizaciji sporazuma o saradnji u oblasti nafte i gasa između Rusije i Srbije, Jeremić je rekao da su "strane zadovoljne kako se taj sporazum sprovodi u život", prenela je agencija Itar-tas.

Šef ruske diplomatije najavio je realizaciju novih strateških projekta u oblasti infrastrukture.

On je ponovio da stav Rusije prema Kosovu ostaje nepromenjen i da će Rusija nastaviti da pruža punu podršku Srbiji u odbrani njenog suverentiteta i teritorijalnog integriteta, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Rusija sve popularnija destinacija

Zanimljivo je da ruski mediji nisu mnogo pažnje posvetili potpisanom dokumentu o uspostavljanju bezviznog režima.

Važnije pitanje za ruske građane kada je u pitanju Srbija je, sudeći prema izveštajima ruskih novinara, nepromenjen stav Rusije u vezi sa Kosovom.

Međutim, za građane Srbije, bezvizni režim je dobra vest.

Kako kaže Olga Stojanović, koja vodi program za Rusiju u agenciji Putnik, Rusija je sve popularnija destinacija za domaće turiste koji žele da iz prve ruke upoznaju kulturu i istoriju najmnogoljudnije slovenske zemlje.

Vize do sada nisu bile prepreka za turističke obilaske Rusije jer je za to bio dovoljan vaučer turističke agencije, kaže Ratko Čitaković, predstavnik kompanije R-tours.

Kuda iz Srbije bez viza

Dokument koji je danas potpisan u Moskvi stavlja Rusiju na listu zemalja u koju građani Srbije mogu da putuju bez komplikovanih procedura.

Prema podacima na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, više od 20 zemlja nam dozvoljava ulazak bez turističke vize.

To su evro-azijske zemlje koje su van Evropske unije - Albanija, Belorusija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Jermenija.

U Africi bez komplikacija može se putovati u Bocvanu, Tunis ili Zambiju.

Južnoameričke države koje građanima Srbije ne postavljaju posebne uslove za ulazak na svoju teritoriju su Argentina, Peru, Čile i Ekvador, a ne treba zaboraviti ni egzotične destinacije Kostariku, Kubu, Sejšelska ostrva, Singapur ili Trinidad i Tobago.
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić danas u Moskvi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2009

BEOGRAD - Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić boraviće od danas u bilateralnoj poseti Ruskoj Federaciji, gde će sa ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovim potpisati Sporazum o uzajamnim putovanjima građana, kojim se ukidaju vize za državljane Rusije i Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Rusija i Srbija potpisale sporazum o bezviznom režimu

Izvor: Poslovni magazin, 20.Feb.2009

Ministri inostranih poslova Rusije i Srbije, Sergej Lavrov i Vuk Jeremić, potpisali su danas u Moskvi Sporazum o uslovima putovanja državljana dve zemlje bez viza.       Sporazum o uslovima putovanja državljana Rusije i Srbije predviđa bezvizni režim za građane obe...

Nastavak na Poslovni magazin...

Dokaz za saradnju

Izvor: RTV Pink, 20.Feb.2009

Jeremić:Gasna kriza pokazala važnost Južnog toka. . . Gasna kriza s početka godine pokazala je neophodnost izgradnje gasovoda Južni tok , izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić posle razgovora sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom u Moskvi. .

Nastavak na RTV Pink...

Zadovoljstvo sprovođenjem energetskog sporazuma

Izvor: EMportal, 20.Feb.2009

Ministari spoljnih poslova Srbije i Rusije Vuk Jeremić i Sergej Lavrov izrazili su zadovoljstvo realizacijom energetskih sporazuma potpisanih između dve zemlje.

Nastavak na EMportal...

Srbija i Rusija potpisale sporazum o bezviznom režimu

Izvor: VOA, 21.Feb.2009, 05:37

Ministri spoljnih poslova Rusije i Srbije, Sergej Lavrov i Vuk Jeremić, potpisali su u Moskvi sporazum kojim se ukidaju vize za državljane dve zemlje. Na taj način se građanima Srbije i Rusije dozvoljava da sa važećim putnim ispravama borave ..

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.