Rusija i Srbija potpisale Sporazum o bezviznom režimu

Izvor: Blic, 20.Feb.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Srbija potpisale Sporazum o bezviznom režimu

Ministri inostranih poslova Rusije i Srbije, Sergej Lavrov i Vuk Jeremić, potpisali su danas u Moskvi Sporazum o uslovima putovanja državljana dve zemlje bez viza.

Sporazum o uslovima putovanja državljana Rusije i Srbije predviđa bezvizni režim za građane obe države, ukoliko boravak na teritoriji druge države ne premašuje 30 dana.

Državljani jedne strane moći će da ulaze, izlaze, nalaze se u tranzitu i borave na teritoriji druge strane na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << važećih dokumenata bez vize, uz uslov da dužina njihovog neprekidnog boravka na teritoriji druge države ne premašuje 30 dana od dana ulaska.

Izuzetak predstavljaju državljani sa diplomatskim ili službenim pasošima, za koje bezvizni režim važi maksimalno za neprekidni boravak do 90 dana.

Rusija i dalje protiv nezavisnosti Kosova

Ni o kakvom priznanju Kosova od strane Rusije ne može biti reči, izjavio danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ponovivši da Rusija i dalje podržava napore Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalne celovitosti.

"Kosovski premijer Hašim Tači iznosi kao stvarno ono što bi želeo", rekao je Lavrov, dodajući da "Tači svakako nije taj koji bi trebalo da istupa u ime Ruske Federacije.

Ministar Jeremić smatra da je gasna kriza s početka godine pokazala neophodnost izgradnje gasovoda Južni tok. Odgovarajući na pitanje novinara kako teku radovi u realizaciji sporazuma o saradnji u oblasti nafte i gasa između Rusije i Srbije, Jeremić je rekao da su "strane zadovoljne, kako se taj sporazum sprovodi u život", prenela je agencija Itar-Tas.

"Realizacija tog projekta strateški je važna za Srbiju. Težićemo da što je moguće pre ostvarimo taj projekat", naglasio je srpski ministar.

Lavrov je istakao da se trgovinsko-ekonomska saradnja dve zemlje razvija brzim tempom i da je robna razmena za prošlu godinu "dostigla skoro četiri milijarde dolara", dodavši da će danas potpisan sporazum, koji predviđa bezvizni režim za putovanje građana dve zemlje, doprineti povećanju robne razmene.

"Sa optimizmom gledamo ne samo na uzajamne investicije nego i na trgovinu", rekao je Lavrov.

Uoči dolaska ministra Jeremića, zvanični predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Andrej Nesterenko saopštio je da Rusija ostaje vodeći spoljnotrgovinski partner Srbije i da je obim robne razmene između dve zemlje prošle godine premašio četiri milijarde američkih dolara, a da je ukupan nivo ruskih ulaganja u privredu Srbije za osam godina iznosio je između 560 i 580 miliona dolara.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.