Zvaničnici Ukrajine: Više od 16 hiljada ukrajinske dece prisilno deportovano u Rusiju

Izvor: VOA, 30.Mar.2023, 19:39

Zvaničnici Ukrajine: Više od 16 hiljada ukrajinske dece prisilno deportovano u Rusiju

Prema rečima ukrajinskih zvaničnika, više od 16 hiljada ukrajinske dece je na silu deportovano u Rusiju ili na ukrajinske teritorije pod ruskom kontrolom. Do 24. marta je vraćeno samo 324-oro, a među njima je i Andrij – sin Olene Dudnik. Ona je iz grada Iziuma u regionu Harkiv. Prošlog aprila, kada su ruske trupe okupirale grad, njen 17-godišnji sin Andrij je teško ranjen u granatiranju i prebačen je u rusku terensku bolnicu na operaciju. “Doveden je u sobu, prikopčan na infuziju i lekar je rekao 'Operisaćemo ga, dođite sutra da ga vidite. Kad sam došla narednog dana, rečeno mi je da je u Moskvi", kaže Olena Dudnik, dodajući da je svakog dana pitala ruske lekare za svog sina. “Stalno su mi govorili da te informacije nisu dostupne. Plakala sam i govorila, "Molim vas, razumite me, i vi imate decu. Recite mi barem da li je živ ili ne." Mesec i po dana kasnije, dobila je poruku na mobilni telefon. “Bio je to snimak koji je već postao viralan – fotografija Andrija sa opisom da je u pitanju ukrajinski tinejdžer u moskovskoj bolnici, teško ranjen. I navedena je adresa bolnice", prisetila se Dudnik koja je odmah nakon toga otišla u Moskvu. Ukrajinska komesarka za dečja prava Daria Gerasimčuk kaže da je za roditelje, da bi vratili dete iz Rusije, često jedina opcija da lično odu po njega. “To je veoma rizično. Ti roditelji i staratelji nisu 100 odsto sigurni da će se vratiti sa svojim detetom", kaže Gerasimčuk. Prema rečima ukrajinskih zvaničnika, više od 16 hiljada ukrajinske dece je na silu deportovano u Rusiju ili ukrajinske teritorije pod ruskom kontrolom. “Primili smo zahteve koji odgovaraju tom broju dece. Te molbe ponekad dolaze od roditelja, drugih rođaka, lokalnih vlasti ili jednostavno od očevidaca koji imaju informacije o deportaciji ili nasilnom prebacivanju nekog deteta.” Ruske vlasti ne poriču da odvode decu sa teritorija Ukrajine, ali to ne nazivaju deportacijom. Stalni predstavnik Rusije u UN-u Vasilij Nebenzija rekao je da je to učinjeno da bi se deca zaštitila od opasnosti vojnih operacija. Bez obzira na to, Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina, optužujući ga da je lično odgovoran za nezakonito deportovanje i transfer dece iz Ukrajine. Magdalena Gavin, direktorka instituta Pilecki, organizacije koju finansira vlada Poljske, a koja je delom posvećena proučavanju totalitarnih režima, smatra da je odluka od presudnog značaja. “Taj slučaj je posebno važan jer je deo zločina protiv čovečnosti. Dakle, to je drugačiji stepen, viši stepen ratnih zločina", kaže Gavin. Olena Dudnik uspela je da vrati sina iz Moskve, a ukrajinski volonteri pomogli su im da pronađu privremenu zaštitu. Međutim, ukrajinski zvaničnici kažu da se do sada vratilo manje od 400 dece poput Andrija.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OEBS aktivirao Moskovski mehanizam zbog navodne deportacije dece u Rusiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Mar.2023

Sjedinjene Američke Države su sa još 44 zemlje i uz podršku Kijeva aktivirale su Moskovski mehanizam Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), kako bi se ispitali navodi o prisilnom premeštanju dece u delovima teritorije Ukrajine pod ruskom kontrolom ruske trupe i njihovoj navodnoj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.