Žustra reakcija zbog UN: Komšiću dozvoljeno da se obrati, Dodik odgovorio

Izvor: B92, 21.Sep.2021, 21:42

Žustra reakcija zbog UN: Komšiću dozvoljeno da se obrati, Dodik odgovorio

Željko Komšić u Njujorku boravi bez saglasnosti Predsedništva. Komšiću će biti omogućeno da govori na Generalnoj skupštini UN.

I pored pisma u kojem je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik upoznao generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da Željko Komšić u Njujorku boravi bez saglasnosti Predsedništva, Komšiću će biti omogućeno da govori na Generalnoj skupštini UN.

Milorad Dodik je istakao da time generalni sekretar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << doprinosi raspadu BiH, što je nečuvena praksa.

Iz Kabineta srpskog člana Predsedništva ponovo su obavestili generalnog sekretara UN o protivustavnom delovanju Željka Komšića.

Privatnu posetu američkom kontinentu, Komšić je započeo razgovorom sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija. Prećutao je Komšić da je u Njujork doputovao bez saglasnosti Predsedništva, ali ni Gutereš nije pokazao da ga je o tome još 7. septembra pismom obavestio Milorad Dodik, baš kao i sve članice Generalne skupštine UN.

"Sa naročitom pažnjom pratim politička zbivanja u BiH i regionu. Shvatam ozbiljnost i kompleksnost aktuelnog političkog trenutka i ističem da će Ujedinjene nacije ostati privržene podršci BiH", rekao je Gutereš.

Da Gutereš shvata ozbiljnost političkog trenutka kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Predsedništva, ne bi Komšiću dozvolio da bude govornik na sesiji Generalne skupštine. To mu je omogućeno i pored jasnog upozorenja da je poseta Komšića protivna Poslovniku Predsedništva i Ustavu BiH. Ukoliko to sve bude ignorisano, ignoriše se Ustav a ne ja. Onda sam generalni sekretar doprinosi raspadu BiH, što je nečuvena praksa da upravo najviše svetsko telo i njegovo generalni sekretar u tome učestvuje, ali to je njihov izbor - kaže Dodik.

Susret sa Guterešom, Komšić je iskoristio da oblati Srbiju i Hrvatsku, jer navodno BiH posmatraju kao ratni plen i optuži Republiku Srpsku za blokadu zajedničkih institucija, jer se protivi "Inckovom" zakonu. Afirmisao je tzv. građanski koncept, ignorišući činjenicu da BiH, prema Ustavu, čine konstitutivni narodi i dva entiteta.

"Iz onoga što vidimo da je Komšić rekao prilikom susreta sa generalnim sekretarom UN-a, samo je dodatno potvrđeno da on u UN-u ne predstavlja BiH jer onako sramne i neistinite tvrdnje možda može da iznese u ime svoje "kombi stranke" i tzv. Zlatnih ljiljana ili u ime građana kojima je zabranjen ulazak u sve opštine sa hrvatskim predznakom, ali u ime zajedničkih institucija BiH ne može", kaže Radovan Kovačević, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH.

Samostalan istup Komšića na Skupštini Ujedinjenih nacija, bez prethodno utvrđene platforme i saglasnosti Predsedništva, samo potvrđuje u kakvom su haosu unutrašnji odnosi, istovremeno predstavlja i kontinuitet loše spoljne politike BiH, ocjena je profesora Miloša Šolaje.

"Činjenica je da se Komšić potpuno politički neobavezno i neodgovorno prema bilo kome ponaša na jedan samostalan i indivudualan način. Ovo je isto tako loša poruka međunarodnoj zajednici jer očigledno je da se na ovakav način pokušava isprovocirati neko snažnije djelovanje međunarodne zajednice i pokazati da BiH nije spremna sama i sposobna da definiše svoje spoljno političke veze a ni svoju spoljno političku poziciju", ističe Šolaja.

Prema agendi objavljenoj na zvaničnom sajtu Ujedinjenih nacija, obraćanje Komšića predviđeno je za sredu u 11.00 po američkom, odnosno u 17.00 po našem vremenu. Svi govornici imaju maksimalno 15 minuta, dovoljno vremena da Komšić ponovo ustalasa političke odnose u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA! Komšiću će biti omogućeno da govori na Generalnoj skupštini - reagovao Dodik!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Sep.2021

Milorad Dodik je istakao da time generalni sekretar doprinosi raspadu BiH, što je nečuvena praksa...I pored pisma u kojem je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik upoznao generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da Željko Komšić u NJujorku boravi bez saglasnosti Predsedništva,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.