Izvor: RTS, 02.Okt.2022, 06:05

Zelenski: Liman “potpuno očišćen“ od ruskih snaga; Počela borbena obuka mobilisanih građana Rusije

Dvesta dvadeset prvi dan rata u Ukrajini. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je istočni grad Liman u potpunosti "očišćen" od pripadnika ruskih snaga. Mobilisani Rusi započeli borbenu obuku. Iz Severnog toka 2 gas više ne curi, saopštio je portparol gasovoda. Svetska banka najavila još 530 miliona dolara pomoći Ukrajini.
Nastavljaju se borbe u ključnom gradu Limanu u Donjeckoj oblasti, izjavio je u sinoćnjem video-obraćanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Rusija je prethodno saopštila da su njene trupe napustile taj grad, te da su se povukle na rezervne položaje, prenosi Rojters.

Iz Severnog toka 2 gas više ne curi, nakon što je zbog curenja izbačeno na tone metana u Baltičko more, saopštio je portparol operatera Urlih Lisek. Prema njegovim rečima to može da znači dve stvari: ili je gasovod potpuno prazan ili su pritisak gasa u gasovodu i vode spolja dostigli ravnotežu.
Rusija za curenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 okrivljuje Zapad, dok države članice EU smatraju da je reč o sabotaži.
Predsednik Ustavnog suda Ruske Federacije Valerij Zorkin saopštio je da je počela ustavna i zakonska registracija "republika Donbasa i Hersonske i Zaporoške oblasti kao novih subjekata federacije".
Ministarstvo spoljnih poslova Turske, u međuvremenu, saopštilo je da odbacuje odluku Rusije o pripajanju četiri oblasti, kao i da podržava teritorijalni intergritet Ukrajine.
Ruske vlasti obavestile su Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da je direktor nuklearke Zaporožje zadržan na ispitivanju, saopštila je Agencija. 
Ukrajinski operater "Energoatom" prethodno je naveo da je ruska patrola je privela generalnog direktora nuklearke Zaporožje Igora Murašova.
Svetska banka je saopštila da će obezbediti dodatnih 530 miliona dolara podrške Ukrajini.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zelenski: Nastavljaju se borbe u ključnom gradu Limanu; Iz Severnog toka 2 gas više ne curi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2022

Dvesta dvadeset prvi dan rata u Ukrajini. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručuje da se nastavljaju borbe u ključnom gradu Limanu. Iz Severnog toka 2 gas više ne curi, saopštava portparol gasovoda. Ustavni sud Rusije: Počela ustavna registracija novih regiona. Svetska banka najavila još...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.