Zaustavljeno isticanje radioaktivne vode u Pacifik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Apr.2011, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaustavljeno isticanje radioaktivne vode u Pacifik

TOKIO -

Tokijska elektroenergetska kompanija (TEPCO), koja rukovodi havarisanim japanskim nuklearnim kompleksom Fukušima-Daići, uspela je da zaustavi isticanje radioaktivne vode u Tihi okean, ali oštećeni reaktori još nisu stabilizovani.

TEPCO je juče izlivanje vode iz pukotine u betonskoj jami pored reaktora dva zaustavio ubrizgavanjem 1.500 litara natrijum silikata (čiji je rastvor poznat i kao vodeno staklo) u zemljište u blizini jame, kako bi se stvrdnulo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Međutim, reaktori još nisu stabilizovani, iako TEPCO već skoro mesec dana pokušava da ohladi njihove gorive šipke.

Istovremeno, inženjeri još nisu rešili problem odlaganja 60.000 tona (60 miliona litara) zagađene morske vode koja je upotrebljena za hlađenje pregrejanih gorivih šipki i zbog toga su primorani da vrate 11.500 tona vode sa niskim nivoom radioaktivnosti u okean.

Lokalni listovi pišu da su susedne Južna Koreja i Kina sve više zabrinute zbog toga što se radioaktivna voda ispumpava u okean, ali kompanija TEPCO je donela odluku da vrati vodu u okean zbog potrebe da hitno budu očišćeni objekti u kojima su smeštene turbine i da bude izbačena radioaktivna voda kako se ne bi oštetila oprema neophodna za popravljanje sistema za hlađenje.

TEPCO, takođe, planira da izgradi tankere veličine olimpijskih bazena za smeštanje radioaktivne vode, prenose agencije.

Za to vreme, radnici pokušavaju da uspostave funkcionisanje pumpi za hlađenje u četiri oštećena reaktora, jer sve dok pumpe ne budu osposobljene za rad neophodno je pumpanje vode spolja kako bi se sprečilo pregrevanje i topljenje.

Količina radioaktivnog joda izmerena u Tihom okeanu bila je 4.800 puta veća od dozvoljene, ali je sada pala na oko 600 puta veći nivo od dozvoljenog.

Japan se posle zemljotresa i cunamija, u kojima je poginulo ili nestalo skoro 28.000 ljudi, dok je na hiljade ostalo bez kuća, suočava na najtežom krizom posle Drugog svetskog rata.

Za potpuno hlađenje reaktora biće potrebno više meseci, dok će za deaktiviranje oštećenih reaktora biti potrebne godine. TEPCO je najavio da će izbaciti iz upotrebe četiri od ukupno šest reaktora koliko ih ima u Fukušimi.

Nuklearka "Fukušima - Daići" ozbiljno je oštećena u zemljotresu koji je 11. marta pogodio Japan i koji je potom izazvao cunami.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.