Izvor: Politika, 05.Okt.2014, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapad zastrašen ebolom

Raste rizik od širenja smrtonosne bolesti izvan zapadne Afrike, upozoravaju naučnici

Dalas, London-Tomas Dankan, prvi pacijent u SAD kome je dijagnostifikovana ebola je u kritičnom stanju i bori se za život, prenele su juče agencije. Dankan koji je virus dobio u rodnoj Liberiji, leči se u bolnici u Dalasu, u karantinu Prezbiterijanske bolnice. On je u prestonicu Teksasa početkom prošle sedmice stigao iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Liberije putujući iz Monrovije prvo za Brisel, gde je promenio avion i nastavio za Vašington, a odatle za Dalas. Američki centar za prevenciju bolesti je juče- nakon niza previda medicinskog osoblja kome se Dankan požalio na mučninu, pošto je prijavio da je upravo doputovao iz Liberije- suzio broj rizičnih osoba iz njegovog najbližeg okruženja sa prvobitnih 100 ljudi na samo devet. Dankan je inače prikrio od aerodromskih vlasti u Monroviji da je tamo nedavno boravio sa rođakom koja je u međuvremenu umrla od ebole. Zvanična Monrovija najavila je da će zbog prikrivanja istine tužiti Dankana !

Kako je juče saopšteno u Dalasu je toku višednevna akcija lokalnih vlasti da dezinfikuju njegov stan u siromašnoj četvrti u kojoj inače žive uglavnom imigranti. U Liberiji je inače zaraženo još  američkih humanitaraca i fotoreporter. Američki doktor Ričard Sakra koji je nedavno otpušten iz bolnice u Masačuseca pošto je proglašen izlečenim od ebole, juče je ponovo stavljen u karantin zbog obnovljenih simptoma te smrtonosne bolesti od koje je u zapadnoj Africi od izbijanja epidemije prošlog decembra, umrlo preko 3400 ljudi, od preko 7500 zvanično prijavljenih slučajeva obolenja.

„Lutrija je kada će se ebola pojaviti u Francuskoj i Velikoj Britaniji”, procenio je juče Derek Garter, istraživač na univerzitetu u Lankasteru za Rojters. Eksperti procenjuju da postoji 75 odsto šansi da prvi slučaj ebole u Francuskoj bude registrovan do 24. oktobra, dok je rizik da se visokozarazna bolest pojavi u Velikoj Britaniji istog datuma oko 50 odsto, navodi ta novinska agencija. Ove dramatične procene izvedene su na osnovu upoređivanja frekvencije letova aviona na linijama između francuskih i britanskih gradova i žarišta u zapadnoj Africi, i učestalosti  širenja te bolesti u priobalju Gvinejskog zaliva. Prema tom uporednom modelu, rizik da će se ebola pre zime pojaviti u Belgiji iznosi 40 odssto, dok je za Španiju i Švajcarsku daleko manji ( 14 odsto).

U međuvremenu, nekoliko hiljada Amerikanaca potpisalo je proteklih dana peticiju sa zahtevom za obustavu letova iz SAD prema zapadnoj Africi, uprkos apelima UN i Svetske zdravstvene organizacije da se taj naftonosni region ne stavi u globalnu izolaciju.

Ebola se inače širi kontaktom s telesnim tečnostima zaražene osobe i jedini način da se spreči širenje virusa je da se izoluju inficirani.

Najugroženija područja pogođena virusom ebole su Gvineja, Sijera Leone i Liberija.

----------------------------------

Američki novinar zaražen kobnim virusom

Novinar i kamerman koji je u Liberiji radio za njujoršku televiziju En-Bi-Si njuz pozitivan je na ebolu, što ga čini prvim američkim medijskim radnikom i petim Amerikancem koji se u zapadnoj Africi zarazio ovim virusom.

Vest da je Ašoka Mukpo (33) oboleo i da je privatnim letom krenuo na lečenje u SAD stigla je samo nekoliko dana nakon informacije o prvom slučaju ebole na američkom tlu. Članovi TV ekipe En-Bi-Si njuza, koja je sa Mukpom pokrivala epidemiju u Liberiji, ne pokazuju znake bolesti, ali se, kako je javio Rojters, takođe vraćaju u domovinu, gde će 21 dan, to jest period inkubacije, provesti izolovani. Slučaj američkog snimatelja pokazuje da je novinarskim ekipama sve teže da pokrivaju epidemiju, a da se same ne zaraze. Njujorška televizija honorarno je angažovala slobodnog reportera i snimatelja koji nekoliko godina živi u Africi i odlično jeo bavešten o merama zaštite. U ekipi na novinarskom zadatku je i dr Nensi Snajderman, koja je izjavila da medijski poslenici znaju da moraju da dezinfikuju ruke i izbegavaju da se rukuju i grle.

„ Ali, ako ne želite nikakav rizik, onda ne smete doći u Liberiju”, ocenila je ona.

Američke vlasti prognoziraju da bi samo u Liberiji i Sijera Leoneu do januara iduće godine od ebole moglo da oboli između 550 000 i 1,4 miliona ljudi. UN ističu da je potrebno milijardu dolara da bi se zaraza zaustavila, ali je do sada u celom svetu za tu svrhu prikupljeno samo 388 miliona dolara.

J. Stevanović

objavljeno: 06.10.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Peti Amerikanac zaraženom virusom Ebole stigao u SAD

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Okt.2014, 15:15

Američki fotoreporter koji ja zaražen virusom Ebole stigao je u SAD...Ashoka Mukpo  je radio kao kamerman za NBC  u Liberiji. On je peti Amerikanac koji se vratio u SAD na liječenje od izbijanje ove smrtonosne bolesti...Tomas  Duncan, prvi pacijent kojemu je na tlu SAD-a,  dijagnosticirana zaraza...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.