Zapad može Balkanu da nameće svoja rešenja, ali Kini i Rusiji ne! Dodik odbrusio Zapadu, pa ih nazvao gubitnicima

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Okt.2023, 22:54

"Zapad može Balkanu da nameće svoja rešenja, ali Kini i Rusiji ne!" Dodik odbrusio Zapadu, pa ih nazvao gubitnicima

Prema rečima Dodika, zapadne zemlje odlučuju o malim zemljama, ali nemaju dijalog sa njima.

- Rusija ostaje jedan od strateških prijatelja Republike Srpske i to prijateljstvo ne želimo da izgubimo, uprkos pritisku Zapada za uvođenje sankcija prema Moskvi - izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je, u intervjuu za Sputnjik pred novembarsku posetu Rusiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << rekao da RS želi da se što pre završi rat u Ukrajini i da smatra da Rusija u ovom slučaju s pravom brani svoj suverenitet, politiku i nezavisnost od, kako je naveo, "najezde NATO-a" koja je trebalo da pokori Ukrajinu kao polaznu tačku za buduće operacije prema Rusiji.

Dodik je podsetio da je ruski predsednik Vladimir Putin upozoravao na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu na situaciju u Ukrajini, ali da ga Zapad nije ozbiljno shvatao.

- Dijaloga sa Zapadom nema. Kod njih samo postoje njihovi zahtevi koji su predmet izvršavanja - naveo je Dodik.

Dodik je istakao da Zapad može malim zavađenim narodima na Balkanu da nameće svoja rešenja i da promoviše, kako je naveo, lažnu demokratiju, ali da tako ne može da postupa sa velikim zemljama, kao što su Kina i Rusija. 

Dodik je istakao da je Srpska izložena hibridnom ratu, a pre svega uplitanju Amerikanaca u liku američkog ambasadora i svih ljudi koji su pravili karijere na stradanju BiH i raspadu bivše Jugoslavije.

Banjaluka ostaje privržena onome što Rusija promoviše i radi na međunarodnom planu, a to je politika nemešanja u unutrašnje stvari zemalja i prihvatanje ostalih zemalja kao partnera, bez obzira na njihovu veličinu.

- Imate s druge strane Amerikance koji su spremni da ruše čak i one vlasti koje oni dovedu, ukoliko samo jednom otkažu bilo kakvu poslušnost - naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje odlučuju o malim zemljama, ali nemaju dijalog sa njima.

Dodik je ocenio da su zbog sankcija koje su uvele Rusiji, najveći gubitnici EU i Nemačka, a da je Moskva jednostavno preusmerila svoj izvoz energenata.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Rat u Ukrajini

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.