Izvor: RTS, 17.Maj.2021, 17:29

Zajednička deklaracija: Brzo proširenje EU na ceo Zapadni Balkan

U deklaraciji koju su usvojili lideri procesa Brdo–Brioni na samitu na Brdu kod Kranja, ukazuje se na značaj brzog proširenja EU na ceo region Zapadnog Balkana, a ne na pojedine države.
Sastanku održanom povodom obeležavanja 10. godišnjice inicijative prisustvovali su lideri Slovenije, Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
U zajedničkom saopštenju pozdravlja se usvajanje EU Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan iz oktobra 2020. godine, kao i činjenica da je, kako se navodi, propraćen značajnim finansijskim resursima.
U dokumentu se naglašava da, kao integralni deo Evrope, Zapadni Balkan ima prava i obaveze da prati razvoj država članica EU "koliko je to moguće, olakšavajući pristup Uniji".
Lideri procesa Brdo-Brioni saopštili su da se zalažu za zajedničku stratešku viziju Evrope i podvukli posvećenost miru i stabilnosti, uključujući dobrosusedske odnose.
"Zapadni Balkan je deo Evrope i ujedinjenje Evrope nije kompletno bez ZB. Sa članstvom u EU granice između država članica postaju manje važne, što stvara širi prostor za koegzistenciju i pluralitet nacionalnih interesa", stoji u dokumentu.
"Proširenje EU na Zapadni Balkan jeste novi politički, bezbednosni i ekonomski interes EU, geopolitička nužnost i veliki politički preduslov za stabilnu, prosperitetnu i održivu budućnost Evrope", navodi se u deklaraciji.
Apsorpcioni kapacitet EU je, kako se dodaje, dovoljan da prihvati Zapadni Balkan kao nove članice.
"Pozivamo EU da vrlo uskoro ubrza proces pridruživanja i uključi u Uniju čitav Zapadni Balkan, imajući u vidu napredak koji je svaka zemlja postigla", poručuju lideri.
Oni su iskazali jasan stav po pitanju zalaganja za otvaranje pregovora o pridruživanju sa Albanijom i Severnom Makedonijom, bez daljeg odlaganja.
Lideri su apelovali i da se utvrde identiteti onih koji su nestali tokom konflikta na teritoriji bivše Jugoslavije, istraže okolnosti njihovih nestanaka a počinioci izvedu pred lice pravde, sa ciljem da se doprinese trajnom pomirenju, miru i stabilnosti.
Što se tiče izazova pandemije kovid-19 i njenih ekonomskih i socijalnih posledica, naglasili su potrebu da se oporavak iskoristi kao prilika za zelenu i digitalnu tranziciju koja će voditi održivom razvoju i ponuditi prilike mlađim generacijama.
Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je na sastanku lidera Zapadnog Balkana u okviru proces Brdo–Brioni, Srbija prihvatila predložene zaključke.
Kazao je da je najvažniji konsenzus da se ceo region nalazi na evropskom putu i da treba zajednički da radimo.
"Podržali smo namere, želje i pretenzije drugih na Zapadnom Balkanu za otvaranjem datuma za pregovore i viznom liberalizacijom", preneo je Vučić.
Kazao je da je bilo i mnogo stvari o kojima nismo saglasni, a jedno pitanje koje je bilo ključno, kaže, bilo je pitanje promene granica o čemu nije bilo saglasnosti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Milivojević: Zapadni Balkan ponovo u žiži interesovanja, politiku proširenja treba vratiti na agendu EU

Izvor: RTS, 18.Maj.2021, 09:01

U deklaraciji usvojenoj na samitu procesa Brdo–Brioni ukazuje se na značaj brzog proširenja EU na ceo region Zapadnog Balkana, a zbog protivljenja Srbije u tekst nije ušla tema o promeni granica. Zapadni Balkan se ponovo vraća u žižu interesovanja EU, ali i drugih međunarodnih faktora...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.