Zajednica nije opština zato što zajednica nije, a opština jeste

Izvor: B92, 22.Mar.2023, 16:41

"Zajednica" nije "opština" zato što "zajednica" nije, a "opština" jeste

Priština -- Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio danas da "Zajednica" nije isto što i "Opština", jer "Zajednica" nije teritorijalna kategorija, dok "opština" jeste.

Na pitanje novinara o izjavi visokog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da član 7. sporazuma iz Ohrida govori o sprovođenju obaveza iz 2013. i 2015. godine, a tiče se Zajednice srpskih opština, Kurti je rekao da se reč "Zajednica" ne može poistovećivati sa rečima "Opština" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili "Asocijacija".

"U tački 7. osnovnog sporazuma navodi se adekvatan stepen samostalnosti srpske zajednice. Kaže se srpska zajednica, a ne opština. Zajednica nije teritorijalna kategorija, opštine su teritorijalne i administrativne jedinice. Dakle, nije ista stvar. Razumem da nisu baš potpuno različiti, ali nisu ni ista stvar. Rekao sam i u Skupštini da sa mog gledišta, ne samo političkog, već i pravnog, kada kažemo srpska zajednica, onda automatski mislimo na okvirni sporazum za zaštitu manjina u okviru konvencije Saveta Evrope. Ovo je platforma, ako razumemo i mi smo posvećeni pravima zajednica, uključujući i srpsku", rekao je Kurti novinarima nakon sednice vlade.

On je istakao da ne poriče da su njegovi prethodnici sklopili dva sporazuma, ali je dodao da su oba u prošlosti prekršena.

"Prvi sporazum je prekršio sam predsednik Srbije, koji je strukturama Srbije dao nalog za jednokratno uključivanje u kosovski sistem, a potom i kolektivnu ostavku. Ovo je kršenje sporazuma od 19. aprila 2013. Ne poričemo da sporazum iz 2013. postoji, ali istovremeno nalazimo da je prekršen na dvostruki način. A drugi je sporazum iz 2015. koji nije prošao test Ustava. Ne u dva ili tri člana, već u ukupno 23 člana. Stoga, moramo uzeti u obzir i ove elemente", rekao je Kurti.

Sa druge strane predsednica privremenih institucija u prištini Vjosa Osmani tvrdi da je Srbija već prekršila dogovor, a da nije prošlo ni 24 sata od sporazuma u Ohridu.

"Još nije prošlo 24 sata od dogovora u Ohridu, a isto što se desilo u februaru, dešava se u martu. Srbija je pokazala da dijalog za nju nema nikakvu vrednost, ni političku, ni pravnu", rekla je Osmani, komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neće dozvoliti članstvo tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Ona kaže i da je Vučić obavestio međunarodnu zajednicu da neće sprovoditi obaveze koje proizilaze iz osnovnog sporazuma i aneksa.

"Bez obzira šta je dogovoreno u Ohridu, tekst osnovnog sporazuma ostaje isti i ne menja se. Član 4. tog sporazuma, koji obavezuje Srbiju da se ne protivi članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji bez izuzetka, ostaje na snazi", rekla je Osmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.