Zabranjena upotreba vode na Rudniku

Izvor: RTS, 07.Jul.2011, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabranjena upotreba vode na Rudniku

U naseljenom mestu Rudnik, nedaleko od Gornjeg Milanovca, zabranjena je upotreba vode za piće. Zavoda za javno zdravlje u Čačku potvrdio je da se u vodi nalazi povećana količina arsena.

Nakon rezultata nalaza Zavoda za javno zdravlje u Čačku koji su pokazali da je došlo do povećanja količine arsena u vodi, zabranjena je upotreba vode za piće u mestu Rudnik kod Gornjeg Milanovca.

Prema rečima šefa proizvodnje vode u Javno-komunalnom preduzeću "Gornji Milanovac" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tanje Lončarević u letnjem periodu uobičajena je pojava arsena u varošici Rudnik.

"Arsen se pojavljuje godinama unazad iznad maksimalno dozvoljenih vrednosti u vreme kada se smanji kapacitet izvorišta", naglasila je Lončarević.

Doktorka Vesna Manić, lekar specijalista higijene kaže da su vrednosti izmerene koncentracije arsena u vodi za piće u naselju Rudnik iznosile 16 i 13 mikrograma po litru, a dozvoljena vrednost je 10 mikrograma po litru.

"Poučeni iskustvom od prethodnih godina očekujemo da ove vrednosti mogu biti dosta veće što se u narednom periodu može odraziti na zdravlje stanovništva tog naselja. U pitanju je element koji se inače nalazi u zemljištu gde ima nalazišta ruda olova i cinka, kao što je to slučaj sa planinom Rudnik" rekla je doktorka Manić.

Manićeva je naglasila da Centar za higijenu Zavoda za javno zdravlje u Čačku redovno prati kvalitet vode u naselju Rudnik, i redovno kontroliše koncentraciju arsena u vodi za piće.

Javno-komunalno preduzeće "Gornji Milanovac" će za oko 1.500 korisnika od sutra obezbediti cisternu sa vodom za piće koja će kružiti varošicom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zabranjena upotreba vode u varošici Rudnik

Izvor: Glas javnosti, 08.Jul.2011, 07:36

GORNJI MILANOVAC - Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković zabranio je u varošici Rudnik upotrebu vode iz vodovodne mreže za piće i spremanje hrane zbog povećane koncentracije arsena...Povećanu koncentraciju arsena u vodi u Rudniku, na istoimenoj planini, utvrdio je Zavod za javno...

Nastavak na Glas javnosti...

RUDNIK DOBIJA CISTERNE, VODA PUNA ARSENA

Izvor: Kurir, 08.Jul.2011

GORNJI MILANOVAC - Cisterne sa pijaćom vodom snabdevaće danas meštane varošice Rudnik pošto je Zavod za javno zdravlje u Čacku saopštio da je u vodovodnoj mreži povećana koncentracija arsena...Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković rekao je da će cisterne na Rudnik dolaziti...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.