Za Siriju se molilo 70.000 ljudi

Izvor: B92, 07.Sep.2013, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za Siriju se molilo 70.000 ljudi

Vatikan -- Oko 70.000 vernika odgovorilo je na poziv pape Franje na molitvu za mir u Siriji na Trgu svetog Petra kojoj su se pridružili hrišćani i nehrišćani širom sveta.

Zabrninuti papa snažno je apelovao da se spreči širenje krvavog sukoba u Siriji i pozvao svetske lidere da "izvuku čovečanstvo iz spirale tuge i smrti", prenela je agencija AFP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Nasilje i rat vode samo u smrt, oni govore o smrti! Nasilje i rat su jezik smrti!. U voljenoj Siriji na Bliskom istoku, u celom svetu, pomolimo se za pomirenje i mir, hajde da radimo na pomirenju i miru", rekao je papa Franja tokom petočasovne molitve.

Veruje se da je današnja molitva na Trgu svetog Petra u Rimu jedna od najvećih skupova na Zapadu protiv planirane američke vojne akcije protiv sirijskog režima zbog, navodne upotrebe hemijskog oružja u napadu na pobunjenike u blizini Damaska, 21. avgusta.

Papa je pozvao vernike da mu se pridruže večeras na Trgu svetog Petra u molitvi za mir u Siriji, u ostalom delu Bliskog istoka i u celom svetu, gde god da postoje sukobi.

Papin poziv na mir ne predstavlja presedan - njegovi prethodnici su upućivali pozive protiv rata u Iraku, konflikta na Balkanu i Vijetnamskog rata - ali je redak i neobičan, ocenio je AFP.

Papa Franja pozvao je prošle nedelje vernike svih religija da mu se ovog vikenda pidruže u danu molitve i posta za mir u Siriji, ističući da građanski rat u toj zemlji treba rešavati dijalogom, a ne vojnom intervencijom.

Početkom sedmice papa je pisao liderima Grupe 20, vodećih svetskih ekonomija, pozivajući ih da odustanu od "jalove težnje ka vojnom rešenju" konflikta u Siriji.

Molitva za mir trebalo bi da počne u 19 sati po srednjoevropskom vremenu, a slični događaji održavaju se u verskim zdanjima širom sveta od Bagdada do Jerusalema, od Mumbaja do Buenos Ajresa, od Vašingtona do Bejruta.

Velika zastava mira biće podignuta u Asiziju, rodnom mestu sveca zaštitnika mira svetog Franje Asiškog, čije je ime papa uzeo kada je izabran u martu.

Papa Franja će prisustvovati višečasovnoj molitvi i kratko govoriti između dugih pauza ćutanja i molitvi kojima se poziva na mir.

Ikona device Marije takođe će biti preneta preko čuvenog Trga, što će učiniti švajcarski gardisti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Svet se moli za Siriju

Izvor: RTV Pink, 07.Sep.2013

. . . Katolici širom sveta održali dan posta i molitve za mir u Siriji u kome su im se pridružili Jevreji, muslimani i pravoslavni hrišćani, posle poziva pape Franje. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.