ZAVRŠENI SUDBONOSNI IZBORI! Tajvanci su izabrali - nastavlja se OŠTRA SEPARATISTIČKA POLITIKA prema Kini

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jan.2020, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAVRŠENI SUDBONOSNI IZBORI! Tajvanci su izabrali - nastavlja se OŠTRA SEPARATISTIČKA POLITIKA prema Kini

Cai je pobedila dva izazivača na današnjim izborima - nacionalističkog kandidata Han Kvo-jua i Džejmsa Sunga iz Narodne prve stranke.

Tajvanska predsednica Cai Ing-ven osvojila je drugi mandat, što se ocenjuje kao podrška glasača njenom oštrom stavu prema Kini.

Rezultati Centralne izborne komisije pokazali su da je Cai sa 5 odsto glasova vodila ispred najbližeg izazivača Han Kuo-iu-a iz Nacionalističke >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << partije koji je imao 38 odsto.

Kina i Tajvan razdvojili su se tokom građanskog rata 1949, ali Peking i dalje tvrdi suverenitet nad ostrvom i povremeno preti da će upotrebiti silu da preuzme kontrolu ako bude potrebno.

In her victory speech, incumbent President Tsai Ing-wen says the historic #TaiwanElection turnout shows “how much we treasure democracy and our country: the Republic of China Taiwan.” The name she used—「中華民國台灣」—is a subtle but significant shift in nomenclature. pic.twitter.com/nhq0GRgsv3

— Ryan Ho Kilpatrick 何松濤 (@rhokilpatrick) January 11, 2020

Tajvan po ustavu NR Kine jedna od 23 kineske pokrajine, smeštena na jugu zemlje na ostrvu Tajvanu. Glavni grad pokrajine Tajvan je Tajpej koji leži na severu ostrva. Iako NR Kina od svog osnivanja 1949. nikad nije upravljala tim ostrvom, ona na njega polaže pravo na osnovu istorijskih činjenica, jer je Tajvan još od 1886. bio jedna od kineskih pokrajina.

Ostrvom Tajvan kao i ostrvima njegovog arhipelaga defakto upravlja nepriznata Republika Kina, tako da pokrajina Tajvan za razliku od ostalih kineskih pokrajina nema svog guvernera, već njegovu ulogu zauzima Kancelarija za Tajvan u ministarstvu spoljašnjih poslova NR Kine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Tajvanska predsednica osvojila drugi četvorogodišnji mandat

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Jan.2020

Tajvanska predsednica Caj Ing-ven pobedila je na danas održanim predsedničkim izborima i osvojila drugi mandat, što ukazuje na snažnu podršku glasača njenom tvrdom stavu prema Kini...Caj je na današnjim izborima pobedila dva rivala Han Kuo-jua iz suparničke Nacionalističke partije i Džejmsa...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.