Izvor: RTS, 24.Maj.2022, 19:27

Vučić: Ukrajina jedina tema u Davosu

Predsednik Aleksandar Vučić, koji prisustvuje godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, preneo je da je dominantna tema tog skupa Ukrajina, kao i da su važne teme predstojeća zima i pitanja energenata, hrane i održivosti, te da je važno da se sve to sagleda i vidi šta Srbija može da uradi. Istakao je da će Srbija od danas zaštititi cenu šećera, bez obzira na količinu i poručio da ga ima dovoljno.
Aleksandar Vučić je, u obraćanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novinarima, rekao da je "jedina tema Ukrajina, sve što se zbiva u Ukrajini, a sve ostalo je skrajnuto".

"Na nekim od sastanaka koji nisu za javnost, slušao sam i Kristin Lagard i Kristalinu Georgijevu, oko ekonomske budućnosti sveta i Evrope", dodao je Vučić u Davosu.
Važno je, kaže, čuti šta su planovi, do kada će se povećavati referentne stope, na koji način će igrati igru između rasta i spasavanja Evrope od inflacije, kao i šta je ono što Srbija može da učini i sačuva stopu rasta iznad proseka.
Prema njegovim rečima, danas je sve isprepletano, uključujući i klimatske promene, jer kada je u maju u Španiji 40 stepeni, a u Indiji preko 50, pa u Delhiju kažu da nemaju žito za izvoz, pa ni šećer, onda, kaže, pola planete ima problem.
"Kada sve to ukomponujete i sagledate, tražite mesto za Srbiju i šta je to što možemo da učinimo za sebe", naglasio je Vučić.
Preneo je da na skupu svi govore o ukrajinskoj krizi i o predstojećoj zimi, posebno o tri ključna elementa – o energentima, hrani i održivost, odnosno čuvanju rasta i držanje pod kontrolom inflacije.
"Kada to čujete, šta će zemlje da preduzmu, tražite šta Srbija može da uradi", dodao je Vučić.
Kako je rekao, tema ukrajinske krize se toliko nadvila nad sve druge teme, a primetna je ogromna podrška Ukrajini, bez mogućnosti da se čuje bilo šta drugo.
"Nekada ste ovde mogli da čujete različite, drugačije stvari, dolazili su i Si Đinping i Angela Merkel, a sada je Davos postao mesto dominantno, isključivo zapadne orijentacije, a onda je o svemu ostalom moguće razgovarati, ali u zadatim okvirima", poručio je Vučić.
"Nema razumevanja za zemlje koje nisu izabrale jednu stranu"Predsednik je izjavio da je u međunarodnoj zajednici atmosfera takva da tu niko ne želi drugog da čuje ili sasluša kada je reč o Ukrajini i da nema razumevanja za zemlje koje nisu isključivo za jednu stranu.
Vučić je tako odgovorio na pitanje da li postoji razumevanje za one države, poput Srbije, koje u rusko-ukrajinskom ratu nisu zauzele isključivo jednu stranu i da li su mu upućene neke primedbe zbog pozicije Srbije od nekog lidera sa kojim se sastao danas u Davosu.
"Ne postoji ta vrsta razumevanja, dali smo jasan politički stav i osudili napad na Ukrajinu, ali živite u svetu u kojem dominira histerija i nema racionalnih razgovora. To mi čak nije smetalo 10 ili 15 dana, ali i dalje ne možete da prenesete nijednu racionalnu poruku i zato ne mislim da postoji raspoloženje da bilo ko nekoga želi da čuje i sasluša, a posebno po tom pitanju", rekao je Vučić.
Na pitanje novinara šta će biti sutra na panelu sa liderima sa Zapadnog Balkana u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, Vučić je rekao da će verovatno opet Aljbin Kurti izgovarati ružne reči o Srbiji i njemu, kako je ruski i Putinov patuljak koji hoće da vodi ratove na Balkanu i da će mu on, Vučić, opet žestoko odgovoriti.
Vučić je istakao da je razgovarao sa mnogo ljudi u Davosu, sa liderima iz EU i mnogo ekonomskih stručnjaka i svetskih lidera, na primer sa premijerima Luksemburga i Lihtenštajna, zatim Španije i drugih zemalja, kao i sa šeficom MMF-a Kristalinom Georgijevom, kao i liderima afričkih i azijskih zemalja.
"To je naš posao i svi deluju zabrinuto šta će se zbivati u svetu i svi gledaju da kupe više hrane i uglja, zelena agenda je malo pala u stranu. Svi to rade da bi mogli da prežive u narednom periodu i gledaju kako da reše pitanje nafte i gasa. Ukrajinci su zauzeli ovde Rusku kuću i sada tu predstavljaju ruske zločine, a i drugu su zakupili. Ove godine je Davos obeležen ukrajinskim bojama, što je sasvim logično i očekivano", naveo je Vučić.
"Zaštitićemo cenu kompletnog šećera" Vučić je najavio da će Srbija od danas zaštititi cenu šećera, bez obzira na količinu, i poručio da ga Srbija ima dovoljno.
Govoreći o nestašici šećera u prodavnicama, rekao je da je u Srbiji zaštićena cena šećera u pakovanju od jednog kilograma i da se onda oni koji rade sa šećerom, poput pčelara ili destilera, dogovore sa poslovođama da kupe veće količine tog jeftinijeg šećera, zbog čega će biti zaštićena cena šećera bez obzira na pakovanje.
"Razgovarali smo sa vlasnicima dve šećerane i 20 trgovinskih lanaca i verujem da će to sve biti u redu", rekao je Vučić.
"Do četvrtka intervenišemo sa dodatnih 260 tona šećera", rekao je Vučić i naglasio da Srbija nema nikakvog problema sa hranom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Crtice sa drugog dana Svetskog ekonomskog foruma u Davosu: Centralne banke između inflacije i recesije

Izvor: Danas, 25.Maj.2022, 12:21

Svet uhvaćen u negativnu ekonomsku spiralu započetu pandemijom kovida, nastavljenom globalnom inflacijom, cenovnim šokovima energenata, hrane i sirovina i sve to pojačano ratom u Ukrajini usred borbe protiv klimatskih promena i energetske tranzicije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.